eur:
392.82
usd:
366.14
bux:
66803.65
2024. április 26. péntek Ervin

Szigorúbban ellenőrzik a feketemunkát Szlovákiában

Hadat üzent az illegális munkáltatóknak a Szlovák Nemzeti Munkafelügyelet. Hozzávetőleg 1 500 vállalkozás, főként vendéglők, ebédlők és éttermek, kiskereskedők kerülnek górcső alá. Északi szomszédunknál az illegális foglalkoztatás 2 ezertől 200 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Országos méretű ellenőrző akciót indított a hét elején a Szlovák Nemzeti Munkafelügyelet a munkaügyi hivatalokkal karöltve az illegális foglalkoztatás és munkavállalás megfékezésére. Az akció az egész ország területére kiterjed. Az ellenőrzött alkalmazottak fő csoportját elsősorban a szolgáltatóiparban és kereskedelemben foglalkoztatottak alkotják.

Amennyiben a munkáltató illegálisan foglalkoztatja embereit, 2 ezertől, 200 ezer euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják. Ha nem egy, hanem több feketén dolgozóról van szó, az alsó határ 5 ezer euró. A törvénysértő vállalkozó ezen kívül öt évre lemondhat az állami támogatásokról és a közpénzből finanszírozott megrendelésekről is. A büntetést azok a magánszemélyek sem kerülik el, akik szerződés nélkül dolgoznak. Az ő esetükben a maximális pénzbírság 331 euró. A feketemunkásokat alkalmazó munkáltatónak az illetékes munkafelügyeleti hivatal értelemszerűen nem ad igazolást arról, hogy nem vétettek az illegális foglalkoztatást tiltó jogszabály ellen.

Amennyiben az illegális munkavállalás tekintetében visszaeső személyről van szó, a munkafelügyeleti hivatalok ezt tudatják az illetékes hivatallal, amely bevonhatja az illető vállalkozói engedélyét. Abban az esetben, ha a munkavállaló úgy érzi, hogy munkaszerződés nélkül dolgoztatják, az illetékes munkafelügyeleti hivatalhoz fordulhat beadvánnyal.

A legjellemzőbb jogsértés, hogy a munkáltató egyáltalán nem, vagy csak későn jelenti be a foglalkoztatást. Szlovákiában a munkaügyi felügyelet az idei év első nyolc hónapjában 7663 munkáltatót és több mint 15 ezer alkalmazottat ellenőrzött. Ennek során 1011 olyan alkalmazottra bukkantak, akiket a munkáltatójuk nem jelentett be. Az érintett cégeknek 567 büntetést szabtak ki, amelyek összesített értéke meghaladta a 2 millió eurót. Ez 557 ezer euróval több a múlt év azonos időszakához képest.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×