eur:
392.12
usd:
366.41
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Mélyebbre nyúl a zsebébe a német kormány

A német kormány sem zárkózik el az Airbus A400M megnövekedett gyártási költségeinek fedezése elől - közölte a védelmi minisztérium szóvivője. A legnagyobb többletfizetés Berlinre hárul, mert az A 400M típusú katonai teherszállító gépből a német kormány rendelte meg a legtöbbet.

A New York Times című napilap a berlini védelmi minisztérium szóvivőjének bejelentését megtoldotta azzal az értesüléssel is, hogy Németország már 1,2 milliárd euró többletköltségre számít, és ezt az összeget részben készpénzben, részben pedig hitelek felvételével fogja fedezni.

Az amerikai lap azonban utalt arra is, hogy Berlinben még csak elvi döntés született, ezért nem lehet kizárni azt sem, hogy a német kormány visszavonja a megrendelést, ha a teherszállító gépet gyártó EADS konzorcium újabb keresettel állna elő.

Eredetileg összesen 20 milliárd euróért hét európai ország rendelt 180-at a nagy teljesítményű A400M típusú Airbusból. 60 gépre, azaz a megrendelés egyharmadára a német kormány adott megbízást.

A fejlesztés befejezése azonban három éves csúszásban van, az eredeti költségvetés pedig már euró milliárdokkal túllépte a vételi megállapodásban rögzített összeget. A hét megrendelő ország a napokban megegyezésre jutott abban, hogy további kétmilliárd eurót biztosítanak a projektnek, és a párizsi kormány javasolta, hogy további másfél milliárd eurót juttassanak a gyártónak visszatérítendő hitel formájában.

Az első A400M december közepén teljesítette tesztrepülését a spanyolországi Sevillában, és az EADS azt tervezi, ha a megrendelők hajlandóak a többletfizetésre, a gépek leszállítását két év múlva megkezdik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×