eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyszer engedélyezhetik, hogy egy gyereknek három szülője legyen

Már öt hónapos és egészséges az a kisfiú, akinek az emberiség történetében először, biológiai értelemben is három szülője van.

Egy jordániai házaspár két gyermekét veszítette el egy, az agyat, az izmokat és az idegeket megtámadó betegségben, a Leigh-szindrómában. Az anya petesejtjének mitokondriumában, az itt található génekben volt kódolva, hogy ezt a betegséget örökítse gyermekeinek.

A házaspárnak április 3-án megszületett harmadik gyermeke. A most öt hónapos kisfiú egészséges, nem támadta meg szervezetét a szindróma. És igazán különleges gyermekként jött a világra, hiszen ő az első ember, akinek három biológiai szülője van.

Egy New York-i specialista, John Zhang segített a házaspáron, egy eddig kizárólag Nagy-Britanniában engedélyezett orvosi eljárással, amellyel jó néhány örökletes betegséget ki lehet küszöbölni.

„Az anya petesejtjéből eltávolították a sejtmagot – amely nem tartalmazza a betegség-géneket –, és elhelyezték ezt a sejtmagot egy másik hölgynek a petesejtjében, amelyből előzetesen a sejtmagot eltávolították. Ezt a hibridnek mondható petesejtet termékenyítették meg az apa hímivarsejtjével, majd ezt visszaültették az anya méhébe, akitől a sejtmag származott. Megszületett a gyerek, akinek eszerint tényleg három szülője van” - ismertette a folyamatot Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetének egyetemi tanára.

A jeles genetikus azt is bemutatta az InfoRádiónak, hogy a gyermek milyen arányban örökli a három szülő tulajdonságait. Anyjától és apjától több mint húszezer gént, míg második anyjától mindössze 37 gént és egészségét nyeri a kisfiú.

Falus András azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy úgynevezett epigenetikai szinten veszélyeket rejthet ez az eljárás.

„Maga ez a beavatkozás óriási epigenetikai hatás. Ez azon hatások összessége, amik nem a génekre, hanem a gének megszólalására hatnak. Ezek a megszólaltató hatások, a környezet hatásai az epigenetika” - magyarázta a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt és Immunbiológiai Intézetének egyetemi tanára.

Falus András azonban hozzátette, amennyiben a kisfiú egészségesen nő fel, és a környezeti hatásoknak ellenálló felnőtt lesz belőle, valamint további kutatások is igazolják az eljárást, úgy ez a módszer engedélyezett lehet világszerte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×