eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre több a parlagi sas Magyarországon

Tizenhatszorosára nőtt a parlagi sasok és több mint húszszorosára a kerecsensólymok száma mintegy harminc év alatt Magyarországon a madárvédelmi programoknak köszönhetően - közölte Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kommunikációs munkatársa.

A szakértő elmondta, hogy míg parlagi sasból az 1980-as években nagyjából csupán tíz pár és kerecsensólyomból is 10-20 pár élt csak Magyarországon, a madárvédelmi programoknak köszönhetően ma már 160 pár parlagi sas és nagyjából 240 pár kerecsensólyom fészkel ma itt.

Orbán Zoltán ezeket az adatokat a hazánkban telelő ragadozó madarak éves számlálását célzó, az Országos Sasszinkron elnevezésű programmal kapcsolatban említette, amelyet hétvégén rendeznek meg. A rendezvény keretében a szakemberek három nap alatt az ország 18 százalékát lefedve bejárják a sastelelő helyeket és megszámolják a nagyjából 15 ragadozó madárfaj egyedeit. Mint mondta, a tavalyi rendezvényen nagyjából 1000 sast és 8000-nél több egyéb ragadozó madarat számláltak a résztvevők.

A szakember kifejtette, hogy Magyarországról ugyan sok madár elvonul, de sok éppen ide érkezik a tél közeledtével, hiszen a ragadozó madarak esetében vannak olyan fajok, amelyek Közép-Ázsia vagy Ázsia északi térségéből az ottani hat hónapig tartó, akár mínusz 40 fokkal és több méteres hóval is járó télből érkeznek az itteni, ahhoz képest enyhe évszakba.

A kezdeményezés célja a ragadozó madarak bemutatása, valamint a lakosság figyelmének felhívása Magyarország rendkívül gazdag ragadozómadár-állományára és a fokozottan védett parlagi sasok védelmére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×