eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egyre gyakoribb hőhullámokra kell felkészülnünk

A klímaváltozás hatására gyakoribbak lesznek a hőhullámok, ezek hatására pedig a többlethalálozások is növekedni fognak. Az éghajlatváltozás mindennapi életre gyakorolt hatásait vizsgálta az Országos Meteorológiai Szolgálat - mondta az InfoRádiónak Szépszó Gabriella, az OMSZ munkatársa.

A klímaváltozás következtében növekedni fog a hőhullámok és a hőségnapok előfordulása a jövőben. Ennek eredményeképpen a többlethalálozások is növekedni fognak. Ráadásul ahogy a hőhullámok, a hőségnapok száma növekszik, az a balesetek számára is hatással van - figyelmeztetett Szépszó Gabriella.

Télen ez a hatás talán pozitívabb, mert a téli csapadék kevésbé hullik hó formájában várhatóan a jövőben - tette hozzá.

Fontos, hogy a kutatások eredményeiről tudomást szerezzenek azok a szervezetek, amelyek a felkészülésben segíthetnek. Az idősebb vagy beteg embereket veszélyeztető hőhullámokra való felkészülésben a kórházaknak és a kórházakat fenntartó önkormányzatoknak van fontos szerepük. Õk tudják ugyanis a kórházi viszonyokat úgy alakítani, hogy fel tudjanak készülni egy melegebb éghajlatra - emelte ki a meteorológus.

Az eredmények segítségével az egyének nem tudnak jobban felkészülni - esetleg a segítségnyújtás lehet jobb - közölte.

A vizsgálatoknál az egyik fókuszunk a 2021-2050 közötti időszak volt, a másik pedig a 2071-2100 - ismertette.

A számításaink azt mutatták, hogy a következő évtizedekben még kevésbé, de az évszázad végére drasztikusan fognak nőni például a többlethalálozások.

Kifejtette: a közúti balesetekkel kapcsolatban most egy nagyon rövid időszakon tudtuk a vizsgálatainkat elvégezni. Mivel a 2011-14 volt az a bázisidőszak, amit felállítottuk a meteorológiai elemek és a balesetek közötti kapcsolatot, nem minden területén az országnak tudtunk hatást kimutatni a jövőre vonatkozóan - mondta az OMSZ munkatársa.

Hanganyag: Gödöllei Anna

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×