eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Háromdimenziós nyomtatót küld az űrbe a NASA

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) háromdimenziós nyomtatót küld jövőre az űrbe, egy kenyérpirító méretű készüléket, amellyel az űrhajósok helyben előállíthatják a szerszámokat, melyekre valaha is szükségük lehet, hogy ne kelljen az összeset magukkal vinniük.

A nyomtató olyan lesz, mint egy űrben repülő gyár, amely számtalan dolgot tud létrehozni oly módon, hogy a nagy orsók köré fonódó szálakból műanyagrétegek meghatározott sorát bocsátja ki.

A 3D-s nyomtatást Scott Crump találta fel 1988-ban, mikor konyhájában egy ragasztópisztoly segítségével játékbékát készített a kislányának. Azt mondta, sosem gondolta volna, hogy ekkora jelentősége lesz egyszer találmányának űrkutatásban.

A NASA laboratóriumainak mérnökei most kis műholdakat nyomtatnak 3D-ben, melyeket az űrállomásról lehet majd pályára állítani, hogy adatokat közvetítsen a Földre. Szélsőséges hőmérsékleten is működő pótalkatrészeket és rakétaegységeket is fognak készíteni ezzel a technológiával - mondta el Dave Korsmeyer, a NASA Moffet Field-i Ames Kutatóközpontjának tervezési igazgatója.

Az első 3D-nyomtató űrbe bocsátását 2014 őszére tervezik, és egyelőre tesztelni fogják a működését. Azok a készülékek, melyek közül a NASA kiválaszthatná az űrbe küldendő modellt, földi használatra készültek. Ám az űrutazás más kihívások elé állítja a fejlesztőket, a berendezésnek ki kell állnia a kilövéskor keletkező terhelést és rázkódást, az űr eltérő nyomásviszonyait, a súlytalanságot és a változó hőmérsékletet. Ezért a NASA egy Made in Space nevű Szilícium-völgyi startup vállalkozást bízott meg, hogy az új célokra teljesen új nyomtatót fejlesszen.

A cég mérnökei 2010 óta több mint tucatnyi alkalommal tesztelték készülékeiket a NASA súlytalanságot szimuláló repülőiben. Az űrnyomtatónak fel kell szívnia a printelés közben kibocsátott gázokat, saját javítása céljából alkatrészeket kell gyártania, és reciklálni is tudnia kell: a már kinyomtatott tárgyak felhasználásával újakat is elő kell állítania.

Amikor a Nemzetközi Űrállomáshoz megérkezik a nyomtató, először különböző, kis tesztdarabokat fog készíteni, melyeken a termékek szilárdságát és pontosságát tanulmányozhatják. Egyelőre nem dőlt el, milyen objektumok lesznek az első igazi, űrben nyomtatott tárgyak - mondta el Aaron Kemmer, a Made in Space ügyvezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×