Azt már eddig is bizonyították, hogy a kékszőlő héjában található resveratrol meghosszabbította az élesztőgombák és olyan állatok élettartamát, mint a földigiliszta és a bormuslinca.
A New York-i Buffalo Egyetem kutatói most közzétett tanulmányukban azt írják, hogy meg akarták vizsgálni azt is, miként hat a resveratrol az emberekre.
Megállapították, hogy a szőlőhéjból kivont anyag az emberi szervezetbe juttatva csökkenti a 2-es típusú (nem inzulinfüggő) diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és az agyvérzés kockázatát, ráadásul lassítja az öregedést.
Dr. Dandona kutatócsoportja a kísérletet húsz résztvevővel végezte el. Az önkéntesek egyik fele olyan táplálék-kiegészítőt kapott, amely 40 milligramm resveratrol kivonatot tartalmazott, a többiek viszont hatóanyag nélküli tablettát szedtek.
Hat héten keresztül napi egy pirulát ettek meg a kísérletben szereplők, közben vérmintát vettek tőlük az első a harmadik és a hatodik hét után.
A leletek kimutatták, hogy a resveratrol gátolta azoknak a molekuláknak a működését, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben, valamint csökkentette az inzulintermelést akadályozó sejtek hatását, megelőzve ezzel a cukorbetegség kialakulását.
Azoknak a pácienseknek a vérében semmilyen változást nem tapasztaltak a fenti mutatóknál, akik placebót szedtek.
Habárár az eredmények ígéretesek, még több vizsgálatot kell elvégezni ahhoz, hogy egyértelműen bizonyítsák: a kísérletekhez használt resveratrol kivonat felelős a gyulladáscsökkentő hatásokért - hívta fel a figyelmet Dr. Dandona.