eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Így hosszabbítja meg az életet a vörösborban lévő francia paradoxon

Jó hír: tudósok állítják, hogy aki vörösbort iszik, annak hosszabb és egészségesebb élete lesz. Az anyag ugyanis, amelyre amerikai kutatók a kékszőlő héjában bukkantak, segít megvédeni a testet az öregedéstől. Megállapították, hogy a resveratrol csökkenti az olyan gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát is, amelyek szívbajt, szélütést vagy cukorbetegséget okoznak - tudatta a Daily Telegraph.

Azt már eddig is bizonyították, hogy a kékszőlő héjában található resveratrol meghosszabbította az élesztőgombák és olyan állatok élettartamát, mint a földigiliszta és a bormuslinca.

A New York-i Buffalo Egyetem kutatói most közzétett tanulmányukban azt írják, hogy meg akarták vizsgálni azt is, miként hat a resveratrol az emberekre.

Megállapították, hogy a szőlőhéjból kivont anyag az emberi szervezetbe juttatva csökkenti a 2-es típusú (nem inzulinfüggő) diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és az agyvérzés kockázatát, ráadásul lassítja az öregedést.

Dr. Dandona kutatócsoportja a kísérletet húsz résztvevővel végezte el. Az önkéntesek egyik fele olyan táplálék-kiegészítőt kapott, amely 40 milligramm resveratrol kivonatot tartalmazott, a többiek viszont hatóanyag nélküli tablettát szedtek.

Hat héten keresztül napi egy pirulát ettek meg a kísérletben szereplők, közben vérmintát vettek tőlük az első a harmadik és a hatodik hét után.

A leletek kimutatták, hogy a resveratrol gátolta azoknak a molekuláknak a működését, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben, valamint csökkentette az inzulintermelést akadályozó sejtek hatását, megelőzve ezzel a cukorbetegség kialakulását.

Azoknak a pácienseknek a vérében semmilyen változást nem tapasztaltak a fenti mutatóknál, akik placebót szedtek.

Habárár az eredmények ígéretesek, még több vizsgálatot kell elvégezni ahhoz, hogy egyértelműen bizonyítsák: a kísérletekhez használt resveratrol kivonat felelős a gyulladáscsökkentő hatásokért - hívta fel a figyelmet Dr. Dandona.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×