Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így hosszabbítja meg az életet a vörösborban lévő francia paradoxon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jó hír: tudósok állítják, hogy aki vörösbort iszik, annak hosszabb és egészségesebb élete lesz. Az anyag ugyanis, amelyre amerikai kutatók a kékszőlő héjában bukkantak, segít megvédeni a testet az öregedéstől. Megállapították, hogy a resveratrol csökkenti az olyan gyulladásos betegségek kialakulásának kockázatát is, amelyek szívbajt, szélütést vagy cukorbetegséget okoznak - tudatta a Daily Telegraph.

Azt már eddig is bizonyították, hogy a kékszőlő héjában található resveratrol meghosszabbította az élesztőgombák és olyan állatok élettartamát, mint a földigiliszta és a bormuslinca.

A New York-i Buffalo Egyetem kutatói most közzétett tanulmányukban azt írják, hogy meg akarták vizsgálni azt is, miként hat a resveratrol az emberekre.

Megállapították, hogy a szőlőhéjból kivont anyag az emberi szervezetbe juttatva csökkenti a 2-es típusú (nem inzulinfüggő) diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és az agyvérzés kockázatát, ráadásul lassítja az öregedést.

Dr. Dandona kutatócsoportja a kísérletet húsz résztvevővel végezte el. Az önkéntesek egyik fele olyan táplálék-kiegészítőt kapott, amely 40 milligramm resveratrol kivonatot tartalmazott, a többiek viszont hatóanyag nélküli tablettát szedtek.

Hat héten keresztül napi egy pirulát ettek meg a kísérletben szereplők, közben vérmintát vettek tőlük az első a harmadik és a hatodik hét után.

A leletek kimutatták, hogy a resveratrol gátolta azoknak a molekuláknak a működését, amelyek gyulladást okoznak a szervezetben, valamint csökkentette az inzulintermelést akadályozó sejtek hatását, megelőzve ezzel a cukorbetegség kialakulását.

Azoknak a pácienseknek a vérében semmilyen változást nem tapasztaltak a fenti mutatóknál, akik placebót szedtek.

Habárár az eredmények ígéretesek, még több vizsgálatot kell elvégezni ahhoz, hogy egyértelműen bizonyítsák: a kísérletekhez használt resveratrol kivonat felelős a gyulladáscsökkentő hatásokért - hívta fel a figyelmet Dr. Dandona.