Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Veszélyes baktériumok amerikai strandokon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rendkívül veszélyes, az antibiotikumoknak ellenálló baktériumot találtak Washington állam öt tengerparti strandján, ám a tudósok szerint ez valószínűleg még sokkal több helyen fenyegethet.

Az MRSA (metacillin rezisztens Staphylococcus aureus) korábban főképpen kórházakban fordult elő, de mára már megjelent számos közintézményben - iskolákban, tornatermekben, uszodákban - is. Enyhébb esetekben makacs bőrelváltozásokat okozhat, súlyosabb formájában viszont tüdőgyulladást és más, életveszélyes betegségeket. Sajnos a tudomány egyelőre keveset tud arról, hogy milyen környezetben szaporodik el a kórokozó.

A strandon fellelt törzsekkel kapcsolatban Marilyn Roberts, a seattle-i Washington Egyetem mikrobiológusa arra figyelmeztetett, hogy mindenki, aki a partra látogat, veszélyben van.

Roberts kutatócsoportja tavaly enterococcust talált a nyugati part számos strandján, ebben az évben pedig a Miami Egyetem kutatóinak megállapításai szerint Dél-Kalifornia partjainak egynegyedén találtak staphylococcust a vízben vagy a parti homokban.

A mikrobiológus szerint tanácsos kerülni a strandolást, vagy legalább néhány óvintézkedéssel mérsékelni a fertőzés kockázatát.

"Okos dolog azonnal lezuhanyozni a tengeri fürdő után. Szabaduljunk meg a ránk tapadt homoktól is és mindenképpen óvjuk a sérüléseket a vízzel és talajjal való közvetlen érintkezéstől. Most meglehetősen veszélyes a tengerparti homokozás és a homokba temetkezés" - tette hozzá Roberts.