Inforádió

Meghallgatom Élő adás

\"Arrogáns gondolat, hogy egyedül vagyunk az univerzumban\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Először találtak olyan bolygót a Naprendszeren kívül, amelynek légköre bizonyíthatóan szénvegyületet, konkrétan metánt tartalmaz. A Földtől 63 fényévre lévő égitest atmoszférájában vízgőz is van, ennek ellenére szinte biztosan nincs élet a bolygón.

Az angolszász tudósok a Hubble űrteleszkóp segítségével fedezték fel a Jupiterhez hasonló felépítésű és méretű HD 189733b égitestet, amely a Kis Róka csillagképben található, mintegy 63 fényévnyire a Földtől.

A bolygó a Nap-Merkúr távolságnál is közelebb kering a csillagához, így felszínének hőmérséklete eléri a 900 Celsius-fokot, ami nagyjából az ezüst olvadáspontjának felel meg.

A Nature tudományos magazinban publikáló szakemberek azért tulajdonítanak nagy jelentőséget a metán jelenlétének, mert a tudósok szerint ez a szénvegyület szerepet játszhat az élet kialakulásában - ha nem is ezen a forró égitesten.

A szakembereknek a központi csillag fényének színképelemzésével állapították meg a metán, valamint a vízgőz jelenlétét.

A kutatócsapat egyik tagja, Mark Swain kijelentette: eredményük fontos lépcsőfok az élethez szükséges vegyületek keresésében.

A projektben szintén résztvevő Giovanna Tinetti szerint az eljárást olyan égitestek esetében is alkalmazni lehet majd, amelyek kedvező feltételeket kínálhatnak az élet kialakulásához. A londoni University College munkatársa úgy véli: arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk az univerzumban.

A tudósok többsége úgy véli, hogy az élet leginkább a Földhöz hasonló, folyékony vizet tartalmazó kőzetbolygókon alakulhat ki. Előbbi léte elsősorban attól függ, milyen távolságban kering
az égitest a csillagtól.