Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Epilepsziás roham a zenétől

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Agyműtéten esett át, így újra hallgathatja egyik kedvenc előadója dalait egy amerikai nő. Stacey Gayle különleges eset: epilepsziás volt, akinél a reggae és hip-hop zene váltotta ki a rohamot.

Nemrég megműtötték a 25 éves Stacey Gayle-t, mivel epilepsziája olyan súlyossá vált, hogy munkáját is fel kellett adnia miatta. A lány hiába szedte a gyógyszereket, naponta akár tíz alkalommal is rohama volt.

Stacey Gayle-nek nemcsak a munkáját, hanem a hobbiját is fel kellett adnia: úgy döntött, kilép a templomi kórusból is, ahol addig énekelt.

A lány másfél évvel ezelőtt kezdett gyanakodni arra: lehetséges, hogy görcseit Sean Paul, a jamaikai reggae és hip-hop előadó zenéje okozza.

Emlékezett, hogy többször csapott le rá a roham, amikor a zenész dalait hallgatta, aztán egyszer, amikor orvosának megmutatta a jamaikai sztár zenéjét a Long Island-i egészségügyi központban, rövid időn belül háromszor is begörcsölt.

A lány orvosai úgy döntöttek, megműtik az agyát: azt remélték, hogy ezzel javíthatnak páciensük állapotán. Stacey Gayle két beavatkozáson esett át: az első során több mint száz elektródát ültettek az agyába, hogy megfigyeljék, a szerv mely területei működnek hibásan.

A második műtét során eltávolították az eszközöket, és Stacey agyának azokat a részeit is, amelyek a rohamokért felelősek voltak.

A fiatal nőt három nappal később hazaengedték a Long Island-i Zsidó Egészségügyi Központból, és azóta nem volt epilepsziás rohama.