eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Egészen másképp működik az anorexiások agya

Eltérően működnek az anorexiások agyának bizonyos területei az étkezési rendellenességgel nem küzdőkhöz képest - mutatták ki amerikai kutatók. A felfedezés segíthet abban, hogy a társadalom ne bélyegezze meg az anorexiásokat.

A Pittsburghi Egyetem kutatói 13 egészséges és 13 anorexiából felépülő nő agyműködését vizsgálták funkcionális mágneses rezonancia képalkotó berendezéssel (fMRI). A nők egy számítógépes kvízt játszottak, amelyben a helyes választ pénzzel jutalmazták.

Az egészséges kísérleti alanyok érzelmi válaszokért felelős agyterületének aktivitása jelentősen különbözött a jó és a rossz válaszok esetén, a korábban anorexiában szenvedőké viszont alig-alig tért el.

A kutatást vezető Walter Kaye szerint ennek szerepe lehet a betegségben, mert befolyásolja, mennyire találja valaki ízletesnek az ételeket.

Az anorexiások számára nehéz lehet felismerni az evéssel járó örömöt, ha az alig különbözik egy negatív élménytől - fejtette ki a szakember.

Túlzott aggodalom

A kutatók egy másik, a tervezéssel, valamint a cselekedetek és a következmények összefüggésének felmérésével foglalkozó agyterületen is eltérést tapasztaltak.

Ez sokkal aktívabban működött a korábban anorexiás nőkben, akik túlbecsülték cselekvéseik következményeit, ott is szabályokat kerestek, ahol azok nem voltak, és nagyon aggódtak esetleges hibáik miatt.

Walter Kaye szerint ennek a tökéletességre törekvő hozzáállásnak lehetnek pozitív hatásai a szakmai előmenetel szempontjából, de ha túlzott mértékben van jelen, károssá válhat.

Kóros testkép

Az Exeteri Egyetem egy szakembere szerint az amerikai vizsgálat rámutat, milyen fontos szerepe van az agynak az étkezési rendellenességek kialakulásában.

Ha sikerül megtalálni a betegség neurobiológiai alapját, véget érhet az anorexiások stigmatizálása - tette hozzá Ian Frampton.

Becslések szerint a 15 és 30 év közötti egy százaléka anorexiás. A betegség fő tünete a kóros soványságra törekvés, az éhezést néha annyira túlzásba viszik, hogy az az életet veszélyezteti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×