Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mágneses impulzusokkal gyógyítható a depresszió

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hatékony lehet a súlyos depresszió kezelésében az a módszer, amelynek során gyors mágneses impulzusokkal stimulálják az agyat - derült ki egy széleskörű kutatásból.

A módszer azoknál a pácienseknél is hatékony lehet, akiknek nem használnak az antidepresszánsok és a pszichoterápia, vagy nem akarnak gyógyszert szedni a betegségükre.

Az már korábban is ismert volt, hogy az úgynevezett transzkranális mágneses stimuláció segíthet a súlyos depresszióban szenvedőknek, egy új, széleskörű kutatás azonban bebizonyította, hogy a módszer önmagában is nagy mértékben képes javítani a páciensek állapotát.

A módszer lényege, hogy elektromágnest tartanak néhány centiméterrel a koponya meghatározott területe fölé, és annak impulzusaival stimulálják az agy bizonyos területeit.

Az impulzusok az agy mélyebb rétegeibe is eljutnak, például arra a területre, amely az étvágyért felelős és amely összefügg a depresszióval.

A transzkranális mágneses stimulációt (TMS) még az 1980-as évek közepén kezdték használni az elektrosokk-kezelések alternatívájaként, az egyes kutatások azonban nem bizonyították egyértelműen a módszer hatékonyságát.

A kutatók most véletlenszerűen választottak ki 325 amerikai, kanadai és ausztrál beteget a vizsgálatokhoz: némelyiküket kilenc héten át a TMS-módszerrel kezeltek, másoknál ugyanennyi ideig "álkezelést" alkalmaztak.

A TMS-sel kezelt pácienseknél a gyógyulási arány kétszer akkora volt, mint a másik csoport tagjainál, akiknek kezelése során úgy használták az elektromágnest, hogy azt működés közben leárnyékolták. A kezelés hatékonyabb volt az antidepresszánsoknál is.

A módszer alkalmazása során mindössze két mellékhatásáról számoltak be a páciensek: fejfájásról és némi kellemetlen érzésről a koponyájukban.