eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Fáj a háta? Felejtse el a különleges gyógymódokat!

A gerincoszlop alsó részeinek kezelésére a legjobb fájdalomcsillapító a normális mozgás - állapították meg ausztrál kutatók. A kedvelt gyógymódok, úgymint a gerinc fizikoterápiás kezelése, vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása valójában semmivel sem gyorsítja fel a gyógyulást - közölte a Sydney Egyetem hátfájáskutató csoportjának vezetője.

Az orvosok kimutatták, hogy a páciensek jelentős része két hónapon belül felépült, függetlenül attól, hogy eljárást alkalmaztak náluk.

Sokukat a háziorvos is meg tudta gyógyítani azzal, hogy fájdalomcsillapítót ajánlott neki, nem írta ki táppénzre, hanem azt ajánlotta, hogy ne erőltesse magát túl, de azért végezze el a munkáját.

A csoport 240 ember eredményeit tekintette át, akik mindannyian akut fájdalmat éreztek a hátuk alsó részén. Négy csoportra osztották őket, akik más-más kezelést kaptak.

Az első csoport diclofenac gyulladáscsökkentőt kapott és fizikoterápiás kezelést, egy másik csoport szintén gerinckezelést, de mellé csak placebót, a harmadik csoport "álkezelést" és diclofenac-ot, a negyedik pedig "álkezelést" és placebót.

Ennek ellenére a különböző csoportokba tartozók ugyanolyan arányban és gyorsasággal gyógyultak ki a betegségből. Azaz sem a diclofenac, sem a speciális gerinckelezés nem járult hozzá jobban a gyógyulásukhoz.

Mindez azért is fontos eredmény, mert mindkét kezelési módnak megvan a kockázata, ráadásul költségeket is ró a betegekre.

A vizsgálatok ugyanakkor csak akut betegségekkel jelentkezőkre vonatkoztak, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ugyanez a megállapítás alkalmazható-e a krónikus betegekre is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×