eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Néhány év múlva forgalomba kerülhet az AIDS-tapasz

A klinikai kipróbálás újabb fázisába lépett a magyar fejlesztésű, világszenzációnak számító AIDS-tapasz, és most kiderülhet, hogy a fertőzés után mennyi idővel a leghatásosabb - jelentette ki az InfoRádiónak a tapasz magyar kifejlesztője. Lisziewicz Julianna hozzátette: a termék legkésőbb öt éven belül forgalomba kerülhet.

A magyar kutató elmondta: az AIDS-tapasz vizsgálata jelenleg a fázis kettes szakaszban van; a tesztelés az Egyesült Államokban és Svédországban már folyik, jövőre pedig valószínűleg Németországban is elkezdődhet.

A vizsgálatokban a betegség különböző stádiumában lévő HIV-fertőzöttek vesznek részt, a köztük lévő különbség abban áll, hogy milyen kezelést kapnak még az AIDS-tapaszon kívül - fűzte hozzá Lisziewicz Julianna.

A szakember kiemelte: újdonságnak számít a tapasz mechanizmusa, az eddigi gyógyszerek a vírus enzimjeit és szaporodását gátolták, a tapasz viszont megöli azokat a sejteket, amelyek megfertőződtek a HIV-vírussal. Ezt teszi az ember immunrendszere is, csak nem eléggé hatékonyan.

A tudós kifejtette, hogy a terméket legkésőbb öt év múlva tudják forgalomba helyezni, de remélhetőleg erre ennél sokkal kevesebb idő is elég lesz.

Ez egy első generációs termék, és azt szeretnénk, ha minél hamarabb a betegek rendelkezésére állna. Ha hatásos és biztonságos, akkor továbbfejlesztjük - magyarázta Lisziewicz Julianna.

A tapasz használatáról a kutató elmondta: az három óráig van a pácienseken, és egy évben maximum hatot kellene kapnia egy betegnek.

A szakember beszámolt arról is, hogy az elmúlt egy évben jelentősen nőtt a nemzetközi befektetők érdeklődése a cég technológiája iránt.

Ezek az immunterápiás eljárások főként vírusos és rákos megbetegedések kezelésében kapnak egyre nagyobb teret. Valószínű, hogy ilyen termékek hamarosan piacra kerülnek - tette hozzá.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×