eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szenzáció: DNS-mintákkal azonosították az egykori egyiptomi uralkodót

Azonosították Hatsepszut egyiptomi királynő múmiáját - jelentette be Zahi Havasz egyiptomi régészeti főfelügyelő. A hír szenzációnak számít, hiszen az időszámításunk előtti XV. században élt királynő sírját már rég megtalálták, de őt magát mindeddig nem tudták biztonsággal azonosítani. Hatsepszutot a világ első jelentős női politikusaként tartják számon.

Mindenképpen jelentős eredmény, hiszen ez lenne az első alkalom, hogy DNS-minták vizsgálatával azonosítanak egy ismert történelmi alakot - mondta az InfoRádiónak a bejelentés előtt az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Egyiptológiai Tanszékének vezetője.

Bács Tamás hozzátette: a DNS-mintákat olyan testrészekből vették a kutatók, amelyek egy, a királynő nevével ellátott dobozból kerültek elő.

Egy egyiptomi régész már tavaly márciusban bejelentette, hogy az Egyiptomi Múzeum egyik múmiáját Hatsepszutként azonosította.

Az ELTE tanszékvezetője elmondta: feltehetően most ugyanarról a múmiáról bizonyosodott be, hogy valóban az időszámításunk előtt 1479 és 1458 között uralkodó királynő holtteste.

Azt a sírhelyet, amelyben - mint végül kiderült - Hatsepszutot helyezték örök nyugalomra, ugyanaz a régész, Howard Carter fedezte fel 1903-ban, aki rábukkant Tutenkhamen fáraó temetkezési helyére.

A sírból húsz évvel később került két múmia a kairói múzeumba - mondta Bács Tamás.

A temetkezési helyet 1989-ben újra felfedezték, ekkor derült ki, hogy a sírban talált egyik múmia az egykori uralkodó dadájának földi maradványa. A másikat nem sikerült azonosítani, de a kutatók már akkor felvetették, hogy a bebalzsamozott test Hatsetpszut királynőé lehet - fűzte hozzá az egyiptológus.

A DNS-vizsgálatok előtt a múmiát csak külső jegyek alapján próbálták azonosítani. Az egyetlen jel, amely arra utalt, hogy az a személy, akinek testére rábukkantak, a királyi családhoz tartozott, könyökénél behajlított és a mellére fektetett bal karja volt - közölte Bács Tamás.

Attól, hogy múmiáját azonosították, Hatsepszut vagy a történeti korszak megítélése nem változik sokat, ez inkább tudományos érdekesség, mint érték - mondta az ELTE munkatársa.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×