eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csányi: Sokat tanulhatunk a kutyáktól

Az ember fejlődése alapján megállapítható, hogy optimális viselkedését közösségben tudja kifejteni, ezért nem szabad túlhangsúlyozni az egymás közti verseny jelentőségét, és oda kell figyelni, hogyan élnek a többiek, akik nem egy adott verseny nyertesei - erről beszélt az InfoRádiónak Csányi Vilmos etológus, aki Emberek, kutyák - viselkedésevolúció címmel a legújabb etológiai vizsgálatokról tart előadást a Magyar Tudományos Akadémia szervezésében.

Az etológus a téma kiválasztásának magyarázatát messziről kezdte, mint mondta, az emberek 6,5 millió évvel ezelőtt váltak el a csimpánzoktól. A csimpánzok csoportokban élnek, a csoportok egy területet laknak be. A terület védelmén túl azonban mindent egyedül csinálnak.

A csimpánzok és az emberek

Az emberek azonban nem így működnek - tette hozzá Csányi Vilmos, hangsúlyozva: az emberek csoportjai közösségek lettek. A közösségek tagjai pedig szívesen töltik együtt az idejüket. Közösen tevékenykednek, közös hiedelmeik, elképzeléseik vannak arról, hogyan kell élni, gyermekeket nevelni és minden mást csinálni.

Csányi Vilmos szerint, ha ezt a három dolgot, azaz a közös akciót, a közös hiedelmeket és a közös konstrukciót megéli egy embercsoport, akkor rövid idő alatt a közösség tagjai a saját érdekeiket a közösség érdekei mögé sorolják.

A legújabb vizsgálatok szerint a kutyák sok tízezer éve élnek együtt az emberekkel - mondta az etológus, hozzátéve: egy tízéves vizsgálat során kiderült, hogy a kutya sok olyan tulajdonságot mutat, ami az emberre is jellemző. A kutyák is képesek rítusok kialakítására, szabályok követésére, és fejlett a szociális érzékük.

Érdemes a kutyákat vizsgálni

Épp ezért a viselkedésük vizsgálatával az emberről is sokat meg lehet tudni.

A kutató szerint a viselkedésevolúció sokat adhat az emberiségnek. A modern társadalmak problémájának vizsgálatakor érdemes az ember biológiáját figyelembe venni.

A verseny túlhangsúlyozása például nem feltétlenül jó az emberi közösségek számára, hiszen nem csak az a fontos, hogy legyen néhány nyertes, hanem az is, hogy a többiek is megfelelő társadalmi életet éljenek.

Ha pedig tudjuk, hogy az ember az optimális viselkedését közösségben tudja kifejteni, akkor serkenteni kell a közösségek kialakulását és fennmaradását. Csányi Vilmos szerint azonban ennek nem sok jelét lehet látni a mai világban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×