eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A feministák megváltoztatták a viharok neveit

A magasnyomású légköri képződmények elnevezése Amerikában vált először hagyománnyá. Az ötvenes években először a földrajzi szélességi fokok mentén azonosították a hurrikánokat, orkánokat és trópusi viharokat, aztán a meteorológusok úgy találták, hogy a nevek jobban megjegyezhetők.

Az amerikai tudósok női neveket a közfelfogásra hivatkozva adtak, miszerint a hölgyek olyan szeszélyesek, mint ezek a képződmények, és a férfilélekben hasonló rombolást tudnak végezni, mint az emberi építményekben egy erősebb vihar.

A feminista szervezetek tiltakozására azonban ezt a szokást megváltoztatták, és ma már a naptár szerint mennek, hol férfi, hol női névre keresztelve egy-egy közelgő időjárási szélsőséget.

A Baltikumban néhány hete tomboló Franz nevű orkán híre vagy ereje nem ért el Magyarországig, de a Német Meteorológiai Szolgálat, a Deutscher Wetterdienst minden Európát érintő időjárási veszélyt el szokott nevezni.

Ez a szolgálat az európai meteorológiai jelenségek fő névadója, bejelöli a ciklonok és az anticiklonok középpontját, és attól kezdve névre keresztelve beszélnek egy adott jelenségről.

Franz, Kirill...

A Deutscher Wetterdienst a kilencvenes években szakított a gyakorlattal, hogy a ciklonok női, az anticiklonok pedig férfi nevet viselnek, mert a női jogokat képviselő szervezetek nem tartották méltányosnak, hogy a rossz időt, özönvizet, vihart hozó ciklonok mindig női nevet kaptak.

Az utóbbi években ezért évente váltogatják a viharciklonok nemét, a páratlan években, így 2007-ben is férfinevű viharok pusztíthatnak Franz és Kirill után az év hátralevő hónapjaiban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×