eur:
389.44
usd:
363.72
bux:
68096.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Olimpiai kvóták: óriási téttel bíró eseménynek ad otthont Szeged

Április 25. és 28. között Szegeden rendezik az evezős Európa-bajnokságot és az Európai Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Regattát. A Magyar Evezős Szövetség elnöke az InfoRádióban azt mondta, ez lesz minden idők legnagyobb hazai nemzetközi versenye a sportágban. Cseh Ottó reméli, hogy több magyar olimpiai kvóta is születik majd a Maty-éren.

A párizsi olimpiát megelőző egyik legnagyobb téttel bíró nemzetközi evezős versenyre várhatóan 38-40 országból mintegy 1200 résztvevő (sportoló, szakvezető, kísérő) érkezik Szegedre április 25. és 28. között. A regatta alkalmával négy versenyszámban tíz olimpiai kvóta és három paralimpiai versenyszámban három kvalifikációt érő helyezés megszerzésére van lehetőség.

Természetesen a kvóták nagyon-nagyon fontosak, de vigyázó szemeink az Európa-bajnokságon részt vevő versenyzőkön is rajta lesz

– fogalmazott az InfoRádió Ötkarika című műsorában Cseh Ottó.

A 2024-es kontinensviadalnak és a kvalifikációs regattának eredetileg egy olaszországi kisváros lett volna a házigazdája, de egy tavaly februári – sikeres – pályázat révén a szegedi rendezés mellett döntött a Nemzetközi Evezősszövetség. A MESZ már 2011-ben is pályázott az olimpiai kvalifikációs versenyre, de akkor Sevilla városa nyert ellenében – jegyezte meg a szövetség elnöke, hozzátéve: a magyar evezősök előtt nyitva áll a lehetőség, hogy hazai pályán szerezzenek kvótát a párizsi ötkarikás játékokra.

Cseh Ottó jelezte, a kvótaszerzés evezésben „nagyon nehéz”. Hazánk öt egységben képviselteti magát; a legtapasztaltabb versenyző Pétervári-Molnár Bendegúz – Rio és Tokió olimpikonja –, aki már eddig is nagyon komoly eredményeket ért el, és most is kvótát szerezhet. „De nem mondanánk le az összes többi magyar versenyző esélyéről sem” – tette hozzá.

A szakember érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy az egypárevezős számban az első három helyezés ér kvótát – a nőknél ez a kihívás vár Gadányi Zoltánára is. A könnyűsúlyú kétpárevezősök esetében az első és második helyezett, a paraevezősöknél – a PR1 kategóriában – csak a győztes örülhet.

Fontos üzenetnek tartják egyébként, hogy együtt, egy pályán versenyeznek majd az épek és a fogyatékossággal élők.

A Magyar Evezős Szövetség 2023-ban alkotta meg a 10 éves stratégiáját, aminek számos pillére van, köztük a versenysport, utánpótlássport, egyetemi sport, valamint a tengeri evezés is, miután a 2028-as Los Angeles-i olimpián szerepel az úgynevezett beach sprint, ami új lehetőséget teremt a magyarok számára, hogy megmutassák magukat. A szövetség elnöke utóbbi számot illetően emlékeztetett: a vitorlás szakág már bizonyított, hogy tenger nélkül is lehet eredményesen szerepelni az olimpián, utalva Berecz Zsomborra, aki ezüstérmet nyert Tokióban, „úgyhogy arra készülünk, hogy 2028-ban akár már tengeri evezésben, beach sprintben is kvalifikáljunk.”

A Cseh Ottóval készült teljes interjú az InfoRádió Ötkarika című műsorában hangzott el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×