eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Francia reptereken tesztelik az utasnyilvántartó rendszert

Május végén a párizsi Roissy és a nizzai repülőtéren megkezdődik a légi utasok adatait nyilvántartó rendszer (Passenger Name Record - PNR) tesztelése - mondta szombaton a francia belügyminisztérium illetékese.

Az utasok által a légitársaságoknak a repülőút lefoglalásakor, majd a járatra történő becsekkoláskor megadott összes adatot - koordinátákat, poggyászinformációkat, repülési útvonalakat, fizetőeszköz-információkat - tartalmazó PNR-rendszer célja, hogy kiszűrje az utasokra nézve potenciális veszélyforrásként számon tartott személyeket.

A belügyi tárca tisztségviselője a Le Figaro című francia napilap információit megerősítve azt mondta, első alkalommal a legforgalmasabb légikikötőnek számító Roissy-ra és a harmadik legforgalmasabbnak tartott nizzai repülőtérre korlátozódik a próba.

Hozzátette, céljuk, hogy 2016 végére az ország egész területére kiterjesszék az adatnyilvántartó rendszert és létrehozzanak egy teljesen működőképes hálózatot. A belügyi tárca elképzelése szerint így fokozatosan összekapcsolnák a francia repülőtereken megjelenő légitársaságokat.

A Le Figaro értesülései szerint a május végén lezajló teszt a légi forgalom mintegy negyven százalékát érinti, és az Air France, a Delta Airlines, az Air Transat, az Etihad, az Emirates, egy marokkói és egy további európai légitársaság vesz benne részt.

Néhány héttel korábban az európai uniós országok belügyminisztereinek tanácsa elfogadta a légi utasok adatainak kezeléséről szóló európai irányelvet, amelynek célja a terrorizmus és más súlyos bűncselekmények könnyebb megelőzése. A direktívát, amely arra kötelezi a légitársaságokat, hogy az uniós országok hatóságai számára adatokat szolgáltassanak az EU-ba beutazó és az onnan kiutazó utasokról, az egyes tagországoknak két éven belül kell átültetniük a belső jogba. Az összegyűjtött információt az EU-tagállamok egymás között szükség esetén megoszthatják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×