Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fair Play-díjat kapott Gyurta és az FTC is

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tizenegy díjazott vehette át a Magyar Fair Play Bizottság díjait.

Kamuti Jenő, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke emlékeztetett arra, hogy ötven évvel ezelőtt, amikor Párizsban megalakult a Nemzetközi Fair Play Bizottság, elkezdődött egy csodálatos hagyomány, a sportszerűen viselkedő versenyzők kitüntetése. Büszkén tette hozzá, hogy egy évre rá Magyarországon is létrehozták a Fair Play Bizottságot.

"Manapság, amikor gazdasági, erkölcsi és etikai válsággal küzd a világ, a sport az a terület, amely még kapaszkodót jelent az életünkben" - mondta Kamuti Jenő.

A díjazottak közül Sákovicsné Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőrvívó azt üzente a fiataloknak, hogy a sporttól csak kaphatnak: a győzelmeken és az egészségen túl sok-sok barátot, és ezért érdemes csinálni.

Simicskó István, sportot felügyelő államtitkár, aki az egyik díjazottnak, Kunszt Gábornak adta át az elismerést, kiemelte: "a nemzet szereti a sportolóit, nem csak felnéz rájuk, és értékeli teljesítményüket."

Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó édesapjának és családjának köszönte meg, hogy őt és testvérét a szerénység, a tisztelet és az alázat szellemében nevelték.

"Bár csak ne lennék itt, és ne foghatnám a díjat, hanem a barátom élne. A legnagyobb örömöm az volt, hogy Alexander Dale Oen családjának elvihettem és átadhattam az olimpiai aranyérem másolatát" - mondta Gyurta, akinek norvég vetélytársa - egyben barátja - egy évvel ezelőtt hunyt el 26 évesen.

Az esemény végén Kamuti Jenő bejelentette, hogy két új kategóriával bővítik a Magyar Fair Play Díjat. Jövőre az ifjúságiak (20 éves korig) és az amatőrök között is értékelik a sportszerű cselekedeteket.

A MOM Kulturális Központban tartott díjátadón megjelent Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is.

A díjazottak:
fair play cselekedet:
trófea: Gyurta Dániel - úszó
diploma: Liszka Eszter - tájfutó, Baji Balázs - atléta, Sipos Péter - vitorlázó
a fair play népszerűsítése:
trófea: Sákovicsné Dömölky Lídia - vívó
diploma: Ferencvárosi Torna Club, George F. Hemingway - a Budapest Honvéd tulajdonosa
fair play életmű kategória:
trófea: Fináczy György - vitorlázó
diploma: Kunszt Gábor - a Budapesti Honvéd korábbi elnöke, Radulovics Bojana - kézilabdázó, Zsigmond Tibor - tájfutó