Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mennyi jár az olimpiai bajnokoknak?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Jelenleg az aranyérmes olimpikonok 213 ezer forintos havi juttatást kapnak, miután betöltik a 35. évüket - mondta Török Olivér, a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnöke. Hozzátette: az ezüst- és bronzérmesek, továbbá edzőik és özvegyeik is részesülnek juttatásban.

Az, aki aranyérmet szerez az olimpián, az előző évi országos szintű bruttó nominál átlagkeresetnek megfelelő összeget kap adómentesen járadékként. Ez most 213 ezer forint - mondta a Magyar Olimpiai Bizottság sajtófőnöke az InfoRádió megkeresésére.

Török Olivér hozzátette: az ezüstérmes az olimpiai bajnoki járadék 60 százalékát (127800 forintot) kapja meg, a harmadik helyezett pedig a 40 százalékét (82500 forint).

A kétszeres olimpiai bajnoknak 20 százalék nagyobb összeg jár - ami jelenleg 255600 forintnak felel meg. A háromszoros bajnok 140 (288200 forint), a négyszeres pedig 160 százalékot (340800) kap.

Az edzők és az özvegyek is számíthatnak járadékra: az érmeseknek járó összegnek az 50 százalékát kapják meg.

A MOB nem tesz különbséget az egyéni érmesek és a csapatjátékosok járadéka között.

Arra a kérdésre, hogy várható-e változás az összegeket illetően, Török Olivér azt mondta: a járadék esetében nem valószínű, de az érmesek és a helyezettek Pekinghez képest nagyobb jutalmat kapnak majd.

Hanganyag: Szabó Gergõ