Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Cristiano Ronaldo kapta a Puskás-díjat, Messi az év legjobbja

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A portugál Cristiano Ronaldo nyerte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Puskás Ferenc-díját az év legszebb góljáért.

Az aranylabdás játékos még a Manchester United tagjaként a Porto elleni BL-meccsen szerzett találatáért érdemelte ki az elismerést.


A díjra a FIFA honlapján lehetett szavazni, sajtóértesülések szerint több mint ötmillióan adták le voksukat. Az elismerést Puskás Ferencné, illetve a libériai George Weah, a Milan korábbi aranylabdása adta át.

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter FIFA-elnök és az Aranycsapat legendás játékosának özvegye írta alá október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

A FIFA futballbizottsága, melynek Franz Beckenbauer az elnöke és korábbi világklasszis játékosok a tagjai, összeállított egy tízes listát, amelyre a szurkolók szavazhattak a FIFA hivatalos honlapján. A gálára mind a tíz jelöltet meghívták, de csak a voksoláson győztes találatot hirdetik ki, a sorrendet nem. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie, hogy jelölt lehessen. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik, s Blatter szerint három éve keresték meg a FIFA-t az elképzeléssel, amelyet egyértelműen támogatott, de szerzői és névhasználati jogok miatt csak idén sikerült valóra váltani a terveket. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt, de lánya jelen volt a zürichi gálán.

Messi újabb díja

Lionel Messit, a Barcelona argentin válogatott futballistáját választották 2009 legjobb játékosának a szövetségi kapitányok és válogatottak csapatkapitányainak szavazatai alapján - jelentették be FIFA díjátadó gáláján.

A katalánok a 22 éves aranylabdás vezérletével megnyerték a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot és a spanyol bajnokságot, a Király Kupát, a spanyol Szuperkupát és az európai Szuperkupát is.

"Szeretném mindenkinek megköszönni, aki rám szavazott. Ez az elismerés azért különösen fontos a számomra, mert játékostársaim és az edzők szavaztak rám. Szeretném megosztani mindezt a csapattal, a Barcelona tagjaival, nekik is köszönhetem ezt a magas kitüntetést. Ennél csodálatosabban nem is fejeződhetett volna be ez az esztendő" - mondta Messi.

Az argentin mögött a tavalyi győztes portugál Cristian Ronaldo (Real Madrid) végzett a képzeletbeli dobogó második helyén, míg Xavi Hernandez (FC Barcelona) lett a harmadik.

A nőknél a brazil Marta diadalmaskodott, karrierje során negyedik alkalommal nyerte el az elismerést.