eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Cristiano Ronaldo kapta a Puskás-díjat, Messi az év legjobbja

A portugál Cristiano Ronaldo nyerte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) Puskás Ferenc-díját az év legszebb góljáért.

Az aranylabdás játékos még a Manchester United tagjaként a Porto elleni BL-meccsen szerzett találatáért érdemelte ki az elismerést.


A díjra a FIFA honlapján lehetett szavazni, sajtóértesülések szerint több mint ötmillióan adták le voksukat. Az elismerést Puskás Ferencné, illetve a libériai George Weah, a Milan korábbi aranylabdása adta át.

A díjról szóló szerződést Joseph Blatter FIFA-elnök és az Aranycsapat legendás játékosának özvegye írta alá október 20-án a szintén Puskás Ferencről elnevezett felcsúti futballakadémián.

A FIFA futballbizottsága, melynek Franz Beckenbauer az elnöke és korábbi világklasszis játékosok a tagjai, összeállított egy tízes listát, amelyre a szurkolók szavazhattak a FIFA hivatalos honlapján. A gálára mind a tíz jelöltet meghívták, de csak a voksoláson győztes találatot hirdetik ki, a sorrendet nem. Az esztétikai élmény mellett a gól fontossága is szempont, így legalább élvonalbeli bajnoki találkozón kell születnie, hogy jelölt lehessen. A futballkaput és benne labdát formázó elismerést női játékos is kiérdemelheti.

A Puskás-díj ötlete Csorba Istvántól származik, s Blatter szerint három éve keresték meg a FIFA-t az elképzeléssel, amelyet egyértelműen támogatott, de szerzői és névhasználati jogok miatt csak idén sikerült valóra váltani a terveket. A Puskás-díj eszmei atyja időközben elhunyt, de lánya jelen volt a zürichi gálán.

Messi újabb díja

Lionel Messit, a Barcelona argentin válogatott futballistáját választották 2009 legjobb játékosának a szövetségi kapitányok és válogatottak csapatkapitányainak szavazatai alapján - jelentették be FIFA díjátadó gáláján.

A katalánok a 22 éves aranylabdás vezérletével megnyerték a Bajnokok Ligáját, a klubvilágbajnokságot és a spanyol bajnokságot, a Király Kupát, a spanyol Szuperkupát és az európai Szuperkupát is.

"Szeretném mindenkinek megköszönni, aki rám szavazott. Ez az elismerés azért különösen fontos a számomra, mert játékostársaim és az edzők szavaztak rám. Szeretném megosztani mindezt a csapattal, a Barcelona tagjaival, nekik is köszönhetem ezt a magas kitüntetést. Ennél csodálatosabban nem is fejeződhetett volna be ez az esztendő" - mondta Messi.

Az argentin mögött a tavalyi győztes portugál Cristian Ronaldo (Real Madrid) végzett a képzeletbeli dobogó második helyén, míg Xavi Hernandez (FC Barcelona) lett a harmadik.

A nőknél a brazil Marta diadalmaskodott, karrierje során negyedik alkalommal nyerte el az elismerést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×