eur:
392.16
usd:
366.74
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Brazil góllal nyertek a portugálok a Stadionban

Pepe góljával nyert a portugál válogatott a magyarok elleni világbajnoki selejtezőn. A gólpasszt egy másik brazilból honosított portugál, Deco adta.A magyar csapat a vereséggel visszaesett a csoport negyedik helyére, esélye a csoportból való továbbjutásra csak matematikai.

Mekkora mázlijuk van a svédeknek! Miután a 94. percben szerzett góllal nyertek szombaton Budapesten, Máltán a 81. percig 0-0-ra álltak. Aztán akkor Fortuna megsegítette őket: Azzopardi öngóljával megszerezték mind a három pontot.

A magyar csapatnak jól jött volna a meglepő döntetlen, így ellenben a svédek, az esti, pesti mérkőzés előtt, két ponttal megelőzték Erwin Koeman legénységét. A holland szövetségi kapitány három helyen változtatta meg a svédek elleni kezdő csapatát, Bodnár László, Tóth Balázs és Torghelle Sándor került Szélesi Zoltán, Gera Zoltán és Hajnal Tamás helyére. Ezúttal kezdett csatár, Huszti pedig kihúzódott a szélére.

A Babos - Bodnár, Juhász, Gyepes, Halmosi - Vadócz, Tóth B., Dárdai - Dzsudzsák, Huszti - Torghelle tizeneggyel szemben az Eduardo - Bosingwa, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Duda - Pepe - Tiago, Raul Meireles - Cristiano Ronaldo, Deco - Liédson összetételű legénység kezdett. Három brazil volt köztük: Pepe, Deco és Liédson.

Közülük ketten vállaltak főszerepet a portugálok vezető góljában, körülbelül akkor, amikor szombaton Olof Mellberg megszerezte a vezetést, megint Babos Gábor kapujába került a labda. Deco bal oldalról ívelt szabadrúgása után a kapust megelőző Pepe öt méterről csúsztatta a kapuba a labdát.

A gól után kiegyenlítettebbé vált a játék, jelentősebb helyzet nélkül. Felvetődött, hogy bátrabb támadójátékra, akár szerkezeti váltásra lenne szükség. Koeman kapitány kockáztathatott volna, mert még a döntetlennel sem jutna előrébb a magyar csapat.

Ahogy a svédek ellen az első félidőben, most is Dzsudzsák volt a legjobb magyar. Most elsősorban néhány szabadrúgásával tűnt ki. A 30. percben a másik oldalon, Cristiano Ronaldo lövését Babos bravúrral védte.

Közben Albániában sem számunkra kedvezően alakult az állás: Nicklas Bendtner szombat után szerdán is gólt szerzett a dánoknak. Ekkor mindhárom vendégcsapat 1-0-s nyerésre állt (a svédeknél ez végeredményt jelentett.)

Kitekintve a többi csoportra is, akadtak meglepetések: a Feröer-szigetek 2-1-re legyőzte Litvániát, Liechtenstein 1-1-re végzett Finnországgal, Örményország 2-1-re megverte Belgiumot. Sajnos, a magyar csapat nem úgy áll, hogy belépjen e sorba.

Az angolok bő negyedóra alatt közel jutottak a vb-részvételhez: Lampard és Gerrard, a két sztárközéppályás góljával kétgólos előnybe jutottak a horvátok ellen. A csoportjukban az ukránok csak 0-0-ra végeztek Minszkben a fehéroroszok ellen.

Szünetre 0-1-gyel ment a magyar csapat. Valamivel többet birtokolta a labdát, mint a portugál, de a kapura nem volt igazán veszélyes. Nem úgy az albán csapat: kiegyenlített Tiranában a dánok ellen. Ez még jó lehet valamire: nagy a tét. Túl a sportbeli értékeken, Carlos Godinho, a portugál szövetség egyik igazgatója szerint a válogatottja 100 millió eurót veszítene azzal, ha nem jut ki a világbajnokságra. Az összeg nagyságrendileg igaz alighanem a vetélytársakra is: ennyit lehetne nyerni a vb-szerepléssel.

A Puskás Stadionban a második játékrész elejének legnagyobb eseménye Deco sérülése volt: Simao Sabrosa állt a helyére. A magyar csapat többet birtokolta a labdát, de helyzetig nem sikerült jutni. Sajnos, azátn még tovább romlott a helyzet: a portugálok dajkálták a labdát, a magyar csapat nem tudott labdához jutni, s építkezni.

Közben Zenicán 1-1-re végződött a Bosznia-Hercegovina-Törökország mérkőzés, a spanyolok ezekben a percekben kezdtek játszani az észtek ellen. Ha nyernek, kijutnak a vb-re.

Vissza Budapestre: a 65. percben Erwin Koeman Huszti és Dárdai helyére Hajnalt és Priskint küldte a pályára. Valamivel aktívabb lett a magyar válogatott, de helyzete a portugáloknakvolt: Cristiano Ronaldo tiszta helyzetből, laposan lőtt, Babos bravúrral védett. A másik oldalon Bodnár szabadrúgását Eduardo nehezen hárította.

Kitekintés: a második csoportban befejeződtek a mérkőzések. Izrael-Luxemburg 7-0, Lettország-Svájc 2-2, Moldova-Görögország 1-1. Továbbra is a svájciak állnak a csoportjuk élén. Anglia közben gyakorlatilag kijutott a világbajnokságra, Lampard és Gerrard is szerzett még egy-egy gólt a horvátok ellen. Nem számított Eduardo szépítése. A mi csoportunkban: Albánia-Dánia 1-1.

Budapesten Liédson helyére Nani, Tóth Balázséra Buzsáky Ákos állt. Nani az első labdaérintéséből alig pörgetett a kapu mellé. A portugálok harmadik cseréje Rolando volt, Thiago helyére állt be.

A magyar válogatott egy góllal elveszítette, mindkét, nagy reményekkel várt szeptemberi vb-selejtezőjét. Jobb képeségű játékosok alkotta csapatoktól szenvedett vereséget, de nem ez a fő baj. Hanem, hogy 180 percnél is hosszabb idő alatt (nem elfeledkezve a svédek elleni tizenegyes-gólról) egyetlen igazi gólhelyzetet sem tudott kialakítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×