eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Fociban is császárok leszünk?

Az elmúlt évek legfontosabb napjai előtt áll a magyar labdarúgó-válogatott: Erwin Koeman szövetségi kapitány együttese ma Svédországot, szerdán pedig Portugáliát fogadja. A magyar együttes selejtezőcsoportjában a második helyen áll, és két jó eredménnyel óriásit léphet a dél-afrikai vb-n való szereplés felé.

A magyar labdarúgó-válogatott legutóbb 2003 őszét kezdte úgy, hogy van esélye kijutni az aktuális világversenyre, a portugáliai Európa-bajnokságra. Az akkor Gellei Imre vezette együttes azzal utazott Lettországba, ha ott győz, akkor készülhet a pótselejtezőre. A hazai pályán magabiztosan legyőzött lettek azonban alaposan megtréfálták a magyarokat, és 3-1-re nyertek, végül pedig ki is jutottak a kontinenstornára.

Most nem egy meccsen múlik a kijutás, a 2010-es vb-selejtezők során a magyarokra még négy meccs vár, a következő kettőt hazai pályán vívhatják olyan rivális ellen, amelyet jelenleg megelőznek. Szombaton este 8 órakor a Koeman-csapat a svédek ellen lép pályára, míg a csoport másik meccsén a listavezető Dánia Portugáliát fogadja. A két találkozó után tisztulhat a kép az 1-es csoportban, ha hazai sikerek születnek, ám arra is van esély, hogy még jobban összerázódik a mezőny.

Régi ismerősök

A magyar válogatott Ausztrián és Svájcon kívül egyetlen ország ellen sem játszott 107 éves története során olyan sok válogatott mérkőzést, mint a svédek ellen. A két ország eddigi 41 találkozójának sora még 1912-ben kezdődött, a mérleg magyar szempontból 17 győzelem, 10 döntetlen és 14 döntetlen. Még mindig pozitív, de ezt elsősorban a távoli múltnak tulajdoníthatjuk: a svédek az utóbbi szűk harminc évben a magyarok mumusai lettek. A legutóbbi kilenc meccsből csak egyet sikerült megnyernünk, még 1995-ben, Halmai Gábor góljával.

A kétezres években vívott öt találkozóból a mostani bő keret tagjai közül négyen Király Gábor védett, s ugyancsak négy találkozón játszott Dárdai Pál és Gera Zoltán is. Három meccsen szerepelt Gyepes Gábor és Fehér Csaba. Érdekes, hogy a legutóbbi budapesti találkozón (2005. szeptember hetedikén, szinte napra pontosan négy évvel a mostani találkozó előtt) kilenc olyan futballista is pályára lépett Lothar Matthäus együttesében, aki most is tagja a bő kertnek: Király, Gyepes, Juhász, Halmosi, Vanczák, Hajnal, Huszti, Gera és Torghelle. Tizedikként valójában a sorba tartozik Bodnár László is.

A tétmérkőzéseket tekintve tizenkétszer csapott össze a két válogatott: három magyar siker mellett három alkalommal döntetlen lett az eredmény, míg hatszor a svédek örülhettek. Legutóbb tavaly szeptember 10-én találkozott a két gárda, akkor Stockholmban 2-1-es hazai siker született.

Kérdőjelek a kezdőcsapatban


A magyarok két alapembere, Gera Zoltán és Juhász Roland várhatóan kezdőként léphet pályára, miután felépültek kisebb sérülésükből. Az már biztos, hogy Fülöp Márton kihagyja a meccset, így a kapuban Babos Gábor áll majd. Vanczák Vilmos még a múlt héten szenvedett súlyos sérülést, így a védelembe mindenképp új embert kell találnia a szövetségi kapitánynak, választása várhatóan Gyepes Gáborra esik.

Erwin Koeman a jobboldali védő posztján Szélesi Zoltán és Fehér Csaba közül választhat, míg a védelem másik oldalán Bodor Boldizsárt vagy Halmosi Pétert jelölheti a kezdőcsapatba. A többi poszton nagy meglepetés nem várható, így a középpályán Dárdai Pál és Tóth Balázs szerepelhet, támadóként pedig Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Dzsudzsák Balázs és Torghelle Sándor rohamozhatja a kaput. A holland szakvezető hagyományosan csak a mérkőzés előtt hirdeti ki kezdőcsapatát.

A magyar együttes keretéből hat játékosnak is vigyáznia kell, mert ha sárga lapot kap, akkor nem léphet pályára a portugálok ellen: Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Torghelle Sándor, Hajnal Tamás, Juhász Roland és Halmosi Péternek a veszélyeztetett.

"Remek mérkőzés lesz"

A szövetségi kapitány a találkozó előtti sajtótájékoztatón azt mondta: edzői pályafutása egyik nagy feladata előtt áll. "Remek mérkőzés lesz, rengeteg néző előtt, s a szurkolók sokat várnak a játékosoktól. Előrelépni kicsit könnyebb, mint megtartani azt a szintet, amelyre eljutottunk. Mi most itt tartunk, kíváncsi vagyok, labdarúgóim hogy bírják majd a terhet. A játékosok nagyon sokat tettek azért, hogy szombaton 41 ezer néző jön ki a Puskás-stadionba, és bízom abban, meg is felelnek az elvárásoknak" - mondta Erwin Koeman.

{{keretes_cim}}

Marad az eredetileg tervezett 20:45 órás kezdési időpont a jövő szerdai Magyarország-Portugália labdarúgó világbajnoki selejtezőn, és a mérkőzést közvetítő RTL Klub élőben sugározza a találkozót - közölte Héder Barna a csatorna sportosztályának főszerkesztője.

A kapitány elmondta, hogy jól ismeri a szombati ellenfelet, tudja, hogy a svédeknek is létfontosságú a győzelem, hiszen ellenkező esetben alig marad reményük a továbbjutásra. Kijelentette: éppen a nagy tét, valamint a telt ház garantálja, hogy élvezetes lesz a mérkőzés és az ilyen meccsekért érdemes dolgozni.

Erwin Koeman elárulta, hogy véleménye szerint szombati vendégeink leghasznosabb tagja Kim Källström, de kiemelte Zlatan Ibrahimovicot, Marcus Berget és Johan Elmandert is. A Barcelona támadója kisebb sérüléssel bajlódott, de minden bizonnyal nem hagyja ki a budapesti vb-selejtezőt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×