Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Djokovic nyerte az év első Grand Slam-tornáját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A harmadik helyen kiemelt Novak Djokovic nyerte meg a férfi egyest az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, az év első Grand Slam-tornáján. A szerb játékos a döntőben négy szettben, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6-ra győzött a francia Jo-Wilfried Tsonga ellen. Djokovic pályafutása első Grand Slam-trófeáját szerezte meg Melbourne-ben.

A nyitó játszma elején kissé bizonytalankodott, idegesen kezdett a két teniszező: Tsonga azonnal elvesztette adogatójátékát, ám azonnal visszabrékelt. Ezt követően a francia játszott biztosabban, Djokovic csak nehezen - olykor szenzációs bravúrokkal - tartotta magát és egészen 4:4-ig fej-fej mellett haladt a két játékos.

Ekkor a 22 esztendős Tsonga magabiztosan nyerte a szervajátékát, 5:4-nél pedig már játszmalabdához jutott és egy parádés átemeléssel bezsebelte az első szettet. Djokovicnak ez volt az első játszmavesztesége az idei ausztrál bajnokságon.

A folytatásban 3:3-ig mindketten nyerték a saját adogatásukat, majd ismét a szerb teniszező jutott brékelőnyhöz (4:3), majd 5:3-nál már az egyenlítésért fogadhatott. Tsonga állta a sarat és remek tenyeresekkel ugyan szépített, de a 20 éves Djokovic négy bődületes szervával nullra nyerte a gémet és ezzel kezdődhetett minden elölről.

A harmadik felvonás elején ismét akadozni látszott a gépezet a franciánál, 1:1-nél a szerb teniszező három bréklabdához jutott Djokovic, az első kettőt még hárította Tsonga, a harmadikat azonban elpuskázta és ezzel ismét hátrányba került. A folytatásban a harmadik helyen kiemelt szerb teniszező egyre magabiztosabban játszott, a francia viszont többet hibázott és 5:3-nál hét játszmalabdához jutott riválisa.

Tsonga azonban óriási lelkierővel - és remek tenisszel - hatot hárított, ám a hetediket elrontotta és így Djokovicot már csak egy szett választotta el első Grand Slam-diadalától.

A negyedik játszma elején Djokovic az egyik labdamenet közben megcsúszott, fájlalta a lábát és 3:2-es vezetésénél ápolást kért, majd folytatta a játékot. Kiválóan. Olyannyira, hogy 5:4-es vezetéshez jutott és csupán egy gém választotta el pályafutása legnagyobb sikerétől.

Tsonga azonban nagyon simán hozta az adogatójátékát, sőt bréklabdához jutott a következő gémben. A szerb azonban hárította azt, majd ismét előnyhöz és ezzel a csúcs közelbe jutott (6:5). A franciának azonban helyén volt a szíve ismét kiegyenlített és következhetett a rövidítés, amelyben Tsonga elbizonytalanodott és ezt Djokovic könyörtelenül kihasználta.

A győztes 1 281 000 ausztrál dollárt - mintegy 200 millió forintot - kapott, a vesztes 640 ezerrel vigasztalódott.