Inforádió

Meghallgatom Élő adás

FINA: Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzetközi Úszó Szövetség elfogadja a Magyar Úszó Szövetségt fegyelmi bizottságának döntését, miszerint Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget.

A Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) hivatalosan tájékoztatta a Magyar Úszó Szövetséget, hogy elfogadja a MÚSZ fegyelmi bizottságának döntését, miszerint Kovács Ágnes nem követett el doppingvétséget, és ezen határozatot a FINA a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál nem fellebbezi meg - közölte Gyárfás Tamás, a honi szövetség elnöke.

Cornel Marculescu, a FINA igazgatója levelében leszögezte, teljesen valószínűtlen, hogy a sportoló azért talált ki ürügyet, hogy elkerülje a mintavételt. Az igazgató hozzátette: Kovács Ágnes az eljárás első felében együttműködő volt.

A FINA úgy ítéli meg, a mintavételi eljárás nem követte a nemzetközi szabályok szokásos rendjét.

"Elvárható lett volna, hogy egy kísérőt nevezzenek ki a sportoló mellé, aki a találkozót követően visszakíséri a sportolót a mintavételi eljárás színhelyére. Mindezt a nemzetközi mintavételi szabvány 5.4.4 paragrafusa rögzíti" - olvasható a levélben.

Marculescu arra kérte a Magyar Úszó Szövetséget, hogy a fent említett aggodalmakat továbbítsa a magyar doppingellenőrzési hatóság számára.

A FINA igazgatója ugyanakkor leszögezte, az eset semmiképpen sem szolgálhat precedensként.

A szervezet a továbbiakban is szigorúan elvárja, hogy a mintavételt mindenkor fejezzék be, és annak időleges megszakítását csak egészen különleges esetekben tartják elfogadhatónak.

A magyar szervezet elnöke, Gyárfás Tamása a FINA döntésének birtokában Kovács Ágnes doppingügyét lezártnak tekinti. Az olimpiai bajnok, kétszeres világbajnok, hétszeres Európa-bajnok klasszis most már nyugodtan készülhet a jövő csütörtökön kezdődő rövidpályás Európa-bajnokságra, az ott elért eredményét biztosan nem semmisítik meg.

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzés során 25 milliliter mennyiségű mintát szolgáltatott, mely az előírt 75 milliliteres minimummennyiséget nem érte el, és doppingellenőrzés céljából nem volt elfogadható.

Ezt követően a további mintaszolgáltatást a sportoló, hivatalos elfoglaltságával indokolva megtagadta, és a megtagadás tényét írásban elismerte.

A MÚSZ fegyelmi testülete november 15-én azzal az indokkal felmentette a sportolót, hogy "nem valósított meg doppingvétséget".