Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyászol a futballvilág: elhunyt Szusza Ferenc

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Ismét szegényebb lett a magyar és az egyetemes sport: 82 éves korában elhunyt Szusza Ferenc, az Újpest és a magyar válogatott legendás csatára. Õ szerezte a magyar első osztályban a legtöbb gólt, az Újpest Megyeri úti stadionja az ő nevét őrzi.

Az Újpest FC hajdani nagy játékintelligenciájú, technikailag és taktikailag igen képzett, mindkét lábbal óriási lövőerejű összekötője, 24-szeres válogatott, a legjobb magyar csatárok egyike, Szusza Ferenc 82 éves volt.

Szusza Ferenc 17 évesen, 1941. február 25-én három góllal mutatkozott be az NB 1-ben a Kispest ellen. Akkor még a Báró Wesselényi Miklós Felsőkereskedelmi Iskolába járt, így szerdán az iskolaválogatottban futballozott, vasárnap az NB I-ben.

Soha nem volt gólkirály

Különös módon az első osztályban legtöbb gólt (393) szerző játékos soha nem volt gólkirály. Legközelebb 1956-ban állt a címhez, de a forradalom miatt a bajnokság nem fejeződött be.

1945-ben az úgynevezett gyorsbajnokságban az utolsó forduló döntött (egy góllal) - Zsengellér javára. A gólpaszt Szusza adta, szögletből, annak ellenére, hogy addig az Zsengellér reszortja volt. Az újpesti szurkolók értékelték a gesztust és két babérkoszorút csináltattak.

Tragédiái a válogatotthoz kötődnek

Szusza Ferenc 1942 és 1956 között 24 válogatott mérkőzésen játszott és 18 gólt szerzett. 1949 júliusában, a lengyelek elleni mérkőzés előtt, Debrecenben súlyos sérülést szenvedett, amely évekre visszavetette. Nagyon nehezen talált ismét magára.

Sérülését követően a válogatott csapatban még további négy alkalommal játszott. Egyik legkiemelkedőbb játékát 1947. szeptember 14-én, az Ausztria elleni találkozón (3:4) mutatta, ahol az összes magyar gólt ő lőtte.

Pályafutásának két nagy tragédiája, hogy nem jutott ki az 1952-es helsinki olimpiára (ahol a válogatott aranyérmet szerzett), pedig már a formaruhája is megvolt, végül Hidegkuti Nándor utazott.

Kimaradt az 1954-es világbajnoki keretből is, pedig Puskás mellett ő volt a másik jelölt a balösszekötő posztjára, de végül nem utazhatott, mert "két dudás nem fért meg egy csárdában".

Edzőként is sikeres volt

Labdarúgó pályafutása 1961-ben fejeződött be, majd edző lett Újpesten és Győrben. Külföldön is kipróbálta magát trénerként, edzősködött Lengyelországban (Górnik Zabrze) és Spanyolországban (Real Betis).

Szusza Ferenc megérte azt is, ami csak a legnagyobbaknak (Hidegkutinak, Puskásnak, Illovszkynak) adatott meg, hogy még életében stadiont neveztek el a róla.

Szusza Ferenc jelenleg is világrekorder, ugyanis egy klubban soha nem volt még ilyen eredményes senki, hiszen 463 mérkőzésen 393 gólt lőtt az Újpest mezében. 2003. október 25-én ezért is róla nevezték el a Megyeri úti stadiont Szusza Ferenc Stadionnak.

Szusza Ferencet az Újpest FC és az Újpesti Torna Egylet, valamint a Magyar Labdarúgó Szövetség is saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.