eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Amerikai nagykövet: töretlen az elkötelezettség a terrorcselekmények megakadályozására

Határozott és töretlen az elkötelezettségünk, hogy szerte a világon megakadályozzuk az értelmetlen terrorcselekményeket, amelyek ártatlan emberek életét követelik - mondta Colleen Bell az Egyesült Államok budapesti nagykövete.

Az amerikai diplomata ezt a 2001. szeptember 11-ei terrortámadások 15. évfordulója alkalmából a Budapesten, a Katasztrófavédelem Központi Múzeumában tartott megemlékezésen jelentette ki. A katasztrófavédelem munkatársai azokra a hősökre emlékeznek, akik akkor az életüket adták azért, hogy segítsenek. Ez egyértelműen mutatja, hogy az elkötelezettség és a hivatástudat a legfontosabb számukra - emelte ki.

Colleen Bell felidézte: 343 tűzoltó, 60 rendőr és 8 egészségügyi dolgozó halt meg azon a napon, mások életét mentve. A terrortámadásoknak 90 országból több mint 3 ezer áldozatuk volt - tette hozzá.

A nagykövet hangoztatta: az amerikai nép hálás azért a támogatásért, amelyet a támadás után kapott, és amelyet azóta is kap a terrorizmus elleni közös erőfeszítésekben szerte a világon.

Tiszteleg és fejet hajt a katasztrófavédelem állományának teljesítménye előtt, azok előtt, akik az életüket kockára téve az emberek szolgálatában állnak. Ma nemcsak a tizenöt éve elesett hősökre emlékezünk, hanem azokra a bátor emberekre is godolunk, akik Magyarországon nap mint nap segítenek - fogalmazott a diplomata.

Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára hangsúlyozta: meg kell fogadnunk, hogy sosem fordulhat elő többé hasonló támadás, és a magyar biztonsági erők mindent megtesznek ezért, együttműködve más biztonsági szolgálatokkal is.

Az a szeptemberi nap megváltoztatta a világot, bebizonyosodott, hogy a gonoszságnak nincs határa, és mindenre gondolnunk kell. Ki hitte volna korábban, hogy ilyen aljasság létezik? - tette fel a kérdést.

Az államtitkár azt mondta, a 2001-es események óta tudjuk, hogy már nem élhetünk úgy, mint azelőtt, nem lanyhulhat a figyelmünk, és a biztonsági szolgálatoknak állandóan résen kell lenniük. Bebizonyosodott az is, hogy globális szinten kell összefogniuk a védelmi erőknek, hogy soha többé ne következhessen be hasonló támadás - jelentette ki.

Dan Daly amerikai tűzoltó ezredes, aki részt vett az ikertornyokat elleni támadás utáni mentésben, arról beszélt, szeptember 11. üzenete számára nem az, hogy mit tudnak emberek lerombolni, hanem az, mit lehet közösen létrehozni, újjáépíteni. A Föld minden gyermekének tartozunk azzal, hogy szebb és biztonságosabb világot hagyunk rájuk - fogalmazott.

A tűzoltó ezredes személyes emlékeit felidézve elmondta: nehéz elhinni, hogy már tizenöt év telt el azóta. A támadás idején otthon volt, egy barátja hívta, hogy elmondja, mit történt, és a televíziót bekapcsolva látta, amint a második repülőgép becsapódott a toronyba. Akkor már tudta, hogy ez a nap nemcsak New York, hanem az egész emberiség számára szörnyű lesz - közölte.

A támadás helyszínén a napot sűrűn gomolygó por és füst takarta el, az emberek sokkos állapotban voltak, arcukat, testüket vér és por borította. A hét éven át épített ikertornyok pár másodperc alatt összeomlottak, helyükön csak romok maradtak - idézte fel.

Dan Daly csaknem hat hónapig dolgozott a helyszínen, ahol 1100 ember nyomtalanul eltűnt.

A Katasztrófavédelem Központi Múzeumában a témát bemutató fotókiállítás nyílt, a vendégek és a katasztrófavédelem vezetői koszorút helyeztek el a hősök falánál.

2001. szeptember 11-én történetének legsúlyosabb terrortámadása érte az Egyesült Államokat: New Yorkban két eltérített utasszállító repülőgép csapódott a Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba, amelyek egy órával később leomlottak. A harmadik eltérített gép Washingtonban az amerikai védelmi minisztériumra zuhant, a negyedik pedig Pittsburgh közelében zuhant le. A merényletek csaknem háromezer halálos áldozatot követeltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×