Inforádió

Meghallgatom Élő adás

"Határsértő" művészek és formabontó produkciók a tavaszi fesztiválon

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
"Határsértő" művészekkel, formabontó produkciókkal várja látogatóit az április 8-án induló 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF): a közönség hallhat kortárssal házasított Brandenburgi versenyeket, meghallgathatja a milánói Scala zenekarának Mahler-Mozart-műsorát vagy épp Horváth Kornél, Lantos Zoltán és a kínai szájorgonista, Vu Vej koncertjét, és újra jön az "egyszemélyes osztrák ütőegyüttes", Martin Grubinger is.

A dzsesszzongoristaként és klasszikus mesterművek műfajforgató átdolgozójaként is egyaránt ismert amerikai Uri Caine 2015 őszén meglepő projekttel állt elő. A Svéd Kamarazenekarral közös Brandenburg-projektben az európai zene egyik mérföldkövét, Bach Brandenburgi versenyeit hat kortárs zeneszerző külön erre az alkalomra komponált zenei kommentárjaival, illetve átdolgozásaival együtt szólaltatják meg. A projekt első világturnéján Steve Mackey és Uri Caine kompozíciói alkotnak párokat a barokk mester munkájával, ez a produkció hallható április 13-án a Zeneakadémia nagytermében.

A milánói Scala zenekara a mahleri repertoár egyik csúcsteljesítményét, az V. szimfóniát szólaltatja meg egy Mozart-mű, a g-moll szimfónia (K. 550) társaságában. A Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében adandó április 14-i koncerten a zenekar élén a karizmatikus koreai dirigens, Mjung-vun Csung áll majd, akit az egyik legjelentősebb távol-keleti karmesterként tartanak számon - írják a fesztivál sajtóközleményében. Mjung-vun Csung elismertségét jelzi, hogy lemezfelvételre csábította a dél-koreai fővárosba az egyik legtekintélyesebb német kiadót. A dirigens csaknem egy évtizednyi zeneigazgatósága alatt - tavalyi, váratlan lemondásáig - sokak szerint soha nem látott fejlődésen ment keresztül a Szöuli Filharmonikus Zenekar.

Az idei tavaszi fesztiválra visszatér Budapestre az ütőhangszeres virtuóz, Martin Grubinger, aki április 24-én a nemrég Ennio Morriconéval turnézó debreceni Kodály Kórus, valamint a Percussive Planet Ensemble és a Magyar Rádió Gyermekkórusa társaságában adja elő a 20. századi zene örökzöld kórusművét, a Carmina Buranát. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben tartandó koncert műsorán a neves török zongoraművész-zeneszerző, Fazil Say két évvel ezelőtt Lübeckben bemutatott új műve is helyet kap.

A legendás Trio Stendhal egykori tagja, a különleges és egyedi technikájának köszönhetően ütőhangszeresként világhírűvé vált Horváth Kornél és a hegedűs Lantos Zoltán néhány évvel ezelőtt Kölnben, a Múzeumok éjszakáján adott először koncertet a briliáns kínai szájorgona-játékossal, Vu Vejjel. Találkozásukból a kínai, a magyar, az európai és az indiai zene markáns elemeiből építkező, újszerű zenei szövet jött létre - egy földrészeken átívelő világzenei produkció. Mindhárom művész markáns egyéniség, közös előadásuk - nem is beszélve a kínai szájorgonáról - igazi kuriózumnak számít, amellyel Magyarországon először a Budapesti Tavaszi Fesztivál közönsége találkozhat április 23-án a Bálnában.