eur:
392.17
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Péterfy Bori: Talán belejövök a szövegírásba is

Már régóta érett, hogy én is írjak dalszöveget - mondta Péterfy Bori második albumának lemezbemutató koncertje előtt. Az énekesnő-színésznő az InfoRádiónak beszélt színházi szerepeiről és a Poligamy című filmről is.

December 27-én tartja második albumának lemezbemutató koncertjét. Az első albumhoz képest mennyiben kell másra számítani?

Tövisházi Ambrus a zeneszerző és a zenei producer, és ahogy ő változik, meg ahogy őt új zenei hatások érik, és az érdeklődése változik, úgy valamennyire változik a zene is. Két év koncertezés után azért eléggé kiderült, hogy mi áll jól a zenekarnak és nekem is. Ez befolyásolta igazából ezt a lemezt, de szerintem azért nagyjából hasonló, tehát azért fellelhetők benne ezek a furcsa pszichedelikus meg sanzonos dolgok is, de a gyors számok még ütősebbek lettek, mint az első lemezen.

Az első lemezhez hasonlóan nemcsak Lovasi András és Tariska Szabolcs írt szövegeket, hanem többek között Vinnay András író, Hujber Szabolcs és ön is. Mi adta az ötletet, hogy kipróbálja magát dalszövegíróként?

Már régóta érett, hogy én is írjak szöveget. Az első lemezen ott volt a Vámpír című szám, ami eléggé sikeres lett, és igazából csak a bátorság kellett hozzá, meg idő arra, hogy tudjak ezzel foglalkozni, erre koncentrálni. Nagyon élveztem a szövegírást, de valóban roppant nehéz dolog, és rengeteg idő kell hozzá. Nekem az volt mindig nehéz, hogy elkezdtem egy szöveget, és aztán mennem kellett a színházba, meg ide-oda, és akkor egyszerűen megőrültem, hogy nem tudok vele foglalkozni, de majd talán belejövök.

Nemrég mutatta be a Nemzeti Színház Tenessee Williams Orfeus alászáll című színművét, amelyben Carol Cutrere-t alakítja. Ez milyen kihívásokat jelent önnek, mennyire áll önhöz közel ez a szerep?

Ez nagyon-nagyon jó szerep, tetszik, és közel is áll hozzám. Igazából Tenessee Williams tragikus sorsú húga adta szerintem a mintát ehhez a szerephez. Volt egy idegbeteg húga, mániákus depressziós, aztán lobotómiás műtétet hajtottak rajta végre, ami annyira rosszul sikerült, hogy élőhalottként vegetált. Ez annyira megviselte Tenessee Williamst, és annyira szerette a testvérét, hogy sok darabban fellelhető az ideggyenge, furcsa, lázadó típusú női figura. Ez a szerep az egyik legizgalmasabb ebben a darabban.

Nemcsak a színházban találkozhat önnel a közönség. December elején mutatták be a mozik Orosz Dénes Poligamy című filmjét, amelyben a főszereplő, Csányi Sándor és Tompos Kátya mellett önnek is egy markáns szerep jutott. Ez a közös munka milyen emlékeket hagyott önben?

Jó volt. Csányi Sanyival nagyon sokat játszottam régen, még a Krétakör színházban ő is alapító tag volt, még jó tíz évvel ezelőtt, úgyhogy nekünk van egy régi, jó viszonyunk. Aztán évekig nem találkoztunk, nem dolgoztunk, úgyhogy már csak ezért is nagyon jó volt találkozni, rengeteget röhögtünk, meg nosztalgiáztunk, és nagyon jó volt a forgatás, vicces szerepem volt benne, mert a pszichológusnő egyszer csak átváltozik egy rúdtáncosnővé. Egy másik filmhez előtte jártam rúdtáncórára, sajnos a Poligamyban nem nagyon tudom megvillantani, mert csak egy nehéz elemet hagytak benne, de lesz egy másik film a filmszemlén, egy rövidfilm, Nagypál Orsolyának a Paktum című filmje, és abban egész komoly rúdtáncelemeket csinálok. Én régen akrobatikáztam meg ritmikus sportgimnasztikáztam, és nagyon élveztem, hogy megint ilyesmivel foglalkozhatok.

Említette a filmszemlén szereplő rövidfilmet. 2010-ben milyen színházi előadásokban, illetve filmekben láthatja a közönség?

A Nemzetiben lesz még egy darab, amit Alföldi Róbert rendez, abban fogok játszani, azonkívül a repertoáron lévő darabok, amikben játszom, azok mennek tovább, és azonkívül szerintem a koncertezés lesz a fő dolog. Filmtervekről még nem beszélnék. Vannak felkérések, de a filmforgatás Magyarországon annyira bizonytalan, hogy inkább erről még így nem beszélnék.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×