eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Csuja: "Látszik az előadáson, hogy véres, verejtékes munka van mögötte"

A Pécsi Országos Színházi Találkozó harmadik napján mutatta be a fővárosi Örkény Színház Tasnádi István Finito című darabját. Egy munkanélküli, középkorú férfi egyik nap elszánja magát, hogy öngyilkos lesz. Szándékának gyorsan híre megy, és sorra jelennek meg a különböző szervezetek, csoportok, és mindegyik azt szeretné, hogy az ő ügyéért haljon meg. A főhőst alakító Csuja Imre hangsúlyozza: tipikusan mai a történet, tipikusan mai főszereplővel.

Gáspár tényleg öngyilkos akar lenni?

Nyilván van benne egy jó adag depresszió, ami arra sarkallja, hogy fölakassza magát. De valóban jogos a kérdés, és nem biztos, hogy ő ezt száz százalékig komolyan gondolja. Csak aztán a tervnek híre megy, és mindenki hasznot szeretne húzni belőle. Azonban kétségtelenül frusztrált, depressziós alkat, tönkrement a házassága, elvesztette a munkáját.

Igen, de olyan, mintha ő csak szeretetet akarna kiprovokálni, aztán belesodródik ebbe a show-ba.

Igen, belesodródik, és elkezdi hajtani a dac, hogy no lám, így működik a világ, lássuk, mit tudunk kihozni belőle.

Mennyire tipikus mai figura Gáspár?


Teljesen mai figura, tele van a világ munkanélküli, középkorú emberekkel, az egész történet teljesen eleven problémákat vet fel.

Így elég tragikusan hangzik. Mitől lesz mégis bohózat?


Egyrészt a verses, míves szöveg és a történet szembenállása teszi komikussá az egészet. Ezenkívül semmi sem fehér, vagy fekete. Minden vígjátéknak az a lényege, hogy a szerep igazsága érvényesüljön. Mert a néző akkor tud nevetni a színészen, a figurán, hogyha egy groteszk szituációt véresen komolyan, őszinte meggyőződéssel adnak elő. Ez az, ami megteremti a helyzet ironikus nevetségességét.

A rendező, Mácsai Pál is mondta, hogy gyötrelmes volt a próbaidőszak. Mi okozta a nehézséget?


Az, hogy merre induljunk el. Az első négy hétben csak tapicskoltunk a "sárban", egy helyben, és fogalmunk sem volt, hogy miként kellene színre vinni a jeleneteket. Mácsai Palinak volt egy jó alapötlete, aztán valahogy meg kellett valósítani. Ki kellett találnunk például, hogy miként működhet a halotti tor, az utolsó vacsora étel nélkül, és a többi jelenet, az összes jelképes momentum. De szerintem végül jól sikerült.

Mi az előadás erőssége?


A csapat. Az, hogy remekül tudtunk együtt dolgozni, és végre kezd igazi társulattá válni az Örkény Színház csapata. Emellett szerintem látszik az előadáson, hogy véres, verejtékes munka van mögötte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×