eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Pogány Judit: A bolond szerepe keserű és szomorú

Pogány Judit kapta idén az év legjobb Shakespeare-alakításáért járó Gábor Miklós díjat a "Vízkereszt vagy amit akartok" bolondszerepéért, noha azt mondja: sokat küszködött. A színművész az InfoRádiónak kifejtette: eleinte meg volt róla győződve, képtelen egy ilyen férfiszerepet eljátszani, aztán megtalálta a helyét a darabban, ahogy a kritikák és az elismerés is bizonyítja. Koltai Tamás, a díj kuratóriumának elnöke szerint "ékkőnek a koronában ott van Pogány Judit bohóca, nem valami vidám bolond ez, hanem szomorú nevettető, aki csak a megélhetésért bolondozik".

Hogyan értékeli a díjat?

Jó pontnak tartom, hogy ez a nehéz szerep tetszik a közönségnek és a szakma is elismeri.

Miért tartja nehéznek a bolond szerepét?


Shakespeare műveiben a bolondszerep általában nehéz. Az emberek azt hiszik, hogy vicces, pedig ellenkezőleg, keserű, szomorú, nem humoros, és úgy kell eljátszani, hogy a szereplő nem kerül be cselekményekbe. A bolond mindig kívülálló, csak szemlélő, ettől könnyen át lehet csúszni szomorkás és mélabús hangulatba, amitől közhelyes és unalmas lesz a szerep.

A bolondokban van valamilyen bogarasság is?

A rendezőtől függ, hogy mit szeretne kiemelni. A darab előtt mi is végignéztük a lehetőségeket, de elvetettük, hogy hajléktalan vagy sérült lenne. A magányosságot és az öniróniát kell megfogni a szerepben.

Hogyan kapta meg a szerepet?

Bolond ötlet volt a rendezőtől, Dömötör Andrástól, hogy rám osztotta a bolond szerepet. Általában férfiak alakítják ezt a szerepet, én pedig egy néni vagyok. Kínlódtam hetekig, attól féltem, hogy nem fog ez beválni, de a rendező azt mondta, hogy az Örkény Színház társulatában én vagyok a "bolond". Volt türelme kivárni a kínlódásomat, és sok segítséget kaptam.

A bohóc szerepe könnyebb is lehet, hiszen ő mondja ki az igazságokat, és ő áll legközelebb a nézőhöz.


Ebben a darabban a bolond ritkán mond jól megfogalmazott igazságokat, inkább rejtettebben vannak jelen a szövegeiben, és egyáltalán nem humoros. Megszűnik a nemem, és csak egy furcsa torz figura látható, aki bátran mondja a saját igazságait.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×