eur:
389
usd:
363.51
bux:
68141.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Narendra Modi indiai miniszterelnök a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélései közben a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport 11. csúcstalálkozójának első napján, a brazíliavárosi Itamaraty-palotában 2019. november 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Pavel Golovkin

44 napos választás kezdődik Indiában

A legnagyobb esélyes a jelenlegi miniszterelnök, aki a szegények megsegítésével kampányol.

Maratoni hosszúságú választás kezdődik Indiában, amelynek utolsó napja június elseje lesz. A június negyedikén esedékes hivatalos eredményhirdetésen pedig valószínűsíthető, hogy az aktuális miniszterelnök Narendra Modi és pártja ünnepelhet. A kormányfő 2014 óta megduplázta a jóléti költségvetést, jelenleg mintegy 813 millióan részesülnek valamilyen formában a segélyből. A szakértő szerint azzal még Modi is tisztában van, hogy hosszú távon ez nem elegendő, a gazdasági növekedés felpörgetésére lenne égető szüksége Indiának - írja az economx.hu.

Indiában 44 napig húzódó, szakaszosan megrendezett parlamenti választások kezdődnek, a voksolás utolsó napja június elseje lesz, a hivatalos eredményeket pedig június negyedikén jelentik majd be.

Indiában összesen közel 970 millió fő jogosult a szavazásra. Összevetésképpen ez a szám Oroszországban valamivel több mint 112 millió fő, az Egyesült Államokban 2022-ben mintegy 161 millió fő volt, a szavazásra jogosult, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok száma pedig jelenleg kicsit több mint 7,6 millió fő.

Indiában tehát az indokolja a maratoni szavazást, hogy a világ legnépesebb országáról van szó. Elképesztő logisztikai kihívást jelent annak a biztosítása, hogy minden szavazásra jogosult állampolgárnak meglegyen a lehetősége arra, hogy leadja a voksát.

A csapatunk mindent megtesz, hogy az összes szavazóhoz eljusson – függetlenül attól, hogy az esőerdőben vagy a hóborította hegyekben él. Lóháton, elefántok, öszvérek vagy helikopter segítségével, de mindenkihez eljutunk – idézi a BBC Rajiv Kumar vezető választási biztost.

A 2024-es parlamenti választás legnagyobb esélyese az aktuális miniszterelnök, Narendra Modi és a Bháratíja Dzsanatá Párt (BJP). A többség megszerzéséhez az 543 fős alsóházban 272 mandátumra van szükség. A legutóbbi parlamenti választáson, 2019-ben a BJP 303 parlamenti ülést szerzett meg, a koalíció pedig, amelynek tagja, a Nemzeti Demokratikus Szövetség összesen 352-t.

Az ellenzék a 2024-es parlamenti választásra nagykoalíciót hozott létre az Indiai Nemzeti Kongresszus vezetésével. Több mint 24 párt fogott össze, hogy közös erővel átvegyék a hatalmat Moditól és a Nemzeti Demokratikus Szövetségtől, az elemzők és a közvélemény-kutatási adatok szerint azonban erre szinte semmi esélyük nincs.

Modi sikerének egyik legnagyobb kovácsa lehet az a program, amelynek keretében az ország szegényeit segíti. Indira Gandhi óta egyetlen indiai miniszterelnök sem fordított annyi figyelmet a szegényekre, mint Modi. 2014 óta megduplázta a jóléti költségvetést, 82 milliárd dollárra. Jelenleg mintegy 813 millióan részesülnek valamilyen formában a segélyben: 581 millióan kapnak élelmiszersegélyt, 32 millió házat építettek, 300 millió egészségügyi kártyát osztottak ki, 115 millió WC-t építettek és 112 millió háztartásba vezették be a vizet. Természetesen ez nem elég, és ezzel maga Modi is tisztában van. A hosszú távú megoldás a gazdasági növekedés felpörgetése – nyilatkozta a portálnak Ramachandra Byrappa, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető kutatója, az Új Típusú Kihívások Kutatócsoportjának koordinátora.

Leszögezte, miután az egy főre jutó GDP 2850 dollár, India kétségtelenül nagyon szegény országnak számít. Ezen pedig mindenképp változtatni kell ahhoz, hogy a jóléti intézkedések csak egy biztonsági hálóként szolgálhassanak, ne pedig a mindennapi megélhetés létfontosságú elemei legyenek sokak számára.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×