eur:
389.45
usd:
363.1
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Vége a "minden idők legdrágább tortája" ügynek

Egy sütödét azért perelt egy homoszexuális aktivista, mert az nem volt hajlandó elkészíteni a kért tortáját. A cég tulajdonosa a különleges megrendelés árát a megfizethetetlen kategóriában szabta meg, és a bíróság szerint joga volt hozzá.

Megnyerte "minden idők legnagyobb tortaperét" az Ashers Bakery. Mint a BBC beszámol róla, az észak-írországi vállalat keresztény vezetőinek adott igazat az Egyesült Királyság legfelsőbb bírósága abban az ügyben, amelyben

a sütöde elutasította - a sajtóban elterjedt nevén - "homoszexuális tortáról" szóló megrendelését.

A 2014-ben indult és a szigetországi közvéleményt azóta is élénken foglalkoztató történet szerint a sütödének

"Támogasd a melegházasságot!" feliratú tortát kellett volna legyártani

az ismert homoszexuális jogvédő, Gareth Lee kérésére, aki a sütöde visszautasítását követően azonnal perelt szexuális és politikai diszkrimináció miatt.

Az Ashers első- és másodfokon is vesztett, szerdán azonban a legfelsőbb bíróság öttagú testülete egyhangúlag jogosnak ítélte meg a lépést.

A per négy és fél évig tartott és összesen körülbelül 500 ezer font költsége volt,

a bírósági döntés kulcsa pedig a lelkiismereti szabadság elve volt.

Daniel McArthur, a vállalat ügyvezetője az ítélet után erről is beszélt: "Ez ma sok ember öröme, az ítélet megvédi a valódi szólás- és lelkiismereti szabadságot."

Gareth Lee közben azon véleményének adott hangot, hogy az ítélet után "másodosztályú állampolgárnak" érzi magát,

és aggodalmát fejezte ki a döntés homoszexuális közösségekre gyakorolt hatása miatt.

"Én csak egy tortát akartam rendelni" - tette hozzá.

Az ítéletet John Larkin, Észak-Írország legfőbb ügyésze is üdvözölte, de az Észak-Írországért Felelős Egyenjogúsági Bíróság azt jelezte, meg fogja vizsgálni az ítélet következményeit, ami az országra érvényes úgynevezett "egyenlőségi törvény" alkalmazását illeti úgy a vállalkozások, mint az ügyfelek tekintetében.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban jár Amerika

Szép pluszban jár Amerika

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×