eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Közeledik az idő, amikor borsot törhetnek Trump orra alá

Közeledik az idő, amikor borsot törhetnek Trump orra alá

Az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai elemző szerint a két legjelentősebb világhatalom vezetőjének pozícióját idén sem veszélyezteti senki. Ezzel együtt az Egyesült Államokban idén novemberben borsot törhetnek Donald Trump orra alá, Vlagyimir Putyinnak pedig lehet, hogy mégsem az utolsó elnöki ciklusa kezdődik 2018-ban. Erről beszélt Feledy Botond külpolitikai elemző az InforRádióban.

Amerikai Egyesült Államok

Az USA meghatározó és domináns fog maradni, a jelenlegi republikánus vezetés erre törekszik - mondta Feledy Botond. A belpolitikában lehetnek izgalmak: november 6-án lesznek az időközi kongresszusi választások, amikor alapvetően átalakulhatnak a kongresszusban az erőviszonyok.

Ha demokrata győzelem következik, az két módon is visszahathat Donald Trump elnökségére.

Egyrészt megszűnik az az együttállás, hogy republikánus elnök és republikánus kongresszusi alsó- és felsőház tudjon együtt kormányozni, másrészt így megnyílhat a lehetőség egy impeachment (vagyis bíróságon kívüli alkotmányos vádemelési eljárás) előtt. A demokraták az orosz együttműködést vizsgáló bizottság jelentése nyomán ugyanis dönthetnek az impeachment eljárás megnyitásáról. Novemberig viszont nagy változásra nem kell számítani

Donald Trumpnak minden esélye megvan arra, hogy kitöltse a teljes elnökségi idejét. Arra is van azonban esély, hogy a demokraták valamilyen ürüggyel visszafordítsák a kongresszust a saját oldalukra és megpróbálják elmozdítani az elnököt.

Oroszország

Minden jel arra mutat, hogy Vlagyimir Putyin megnyeri az április 1-jei választást. Riválisát, az ellenzék vezéralakjának számító Alekszej Navalnijt kizárták, ezért nem kétséges Putyin győzelme.

Az alkotmány és a jelenlegi felállás szerint ugyan ez lesz Putyin utolsó ciklusa, de az elemző szerint "ilyet láttunk már".

"Az utódlási harc miatt azonban kockázatos, kiszámíthatatlan periódusba ér majd az ország, ez elég veszélyes helyzet lesz. A választásokig eleve semmilyen megegyezés nem várható nyugati országokkal, utána pedig kérdés, hogy az erőblokkok között milyen helyezkedés indul el egy esetleges poszt-putyini erőstruktúrában való befolyásért" - mondta Feledy Botond.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×