eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sorra szedik áldozataikat a székelyföldi medvék

Sorra szedik áldozataikat a székelyföldi medvék

Ezúttal egy mogyorót szedő férfit sebesített meg szombaton a székelyföldi Csíkjenőfalva közelében egy medve - közölte vasárnap az Agerpres hírügynökség és a Hargita megyei önkormányzat.

A közepes méretű medve egy bokorból ugrott elő, és azonnal a férfira támadt, akit a bal lábán harapott meg. Amint az áldozat elmesélte: úgy tudott szabadulni, hogy a nála lévő bottal kezdte ütlegelni az állatot, mely egy idő után eleresztette a lábát, és elszaladt. A férfit jelenleg kórházban ápolják.

A Hargita megyei önkormányzat közleménye szerint ez volt az idei tizedik eset, amikor emberre támadt a medve Hargita megyében.

Borboly Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke személyesen kereste fel a kórházban az áldozatot, akivel a nép ügyvédjének (az ombudsman romániai megfelelője) címzett, medveveszéllyel kapcsolatos petíciót is aláíratta.

A politikus sérelmezte, hogy

a román környezetvédelmi tárca még mindig nem hozta meg a 140 veszélyes medve kilövését lehetővé tevő, hatvan nappal ezelőtt megígért határozatot.

Egyben azt is kezdeményezte, hogy hozzanak létre kártérítési alapot a medvetámadások áldozatainak.

Itt található egy interaktív térkép a medvetámadások helyszíneiről.

  • Európában - Oroszország európai részét leszámítva - körülbelül 17 ezer medvét tartanak számon, amelyből több mint 6800 Romániában él, a romániai medveállomány 78 százaléka pedig Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyében található.
  • A medvetámadások azóta sokszorozódtak meg, hogy a román kormány tavaly a populációszabályozás céljával történő medvevadászatot is betiltotta.
  • Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

"Nem telik el nap támadás nélkül"

Gyergyóditróban juhokat, Kápolnásfalu határában teheneket és kecskéket, Gyergyóújfaluban borjakat pusztított a medve Hargita megyében. Szinte nem telik el nap medvetámadás nélkül - tudósított idén júliusban a maszol.ro oldal.

Legutóbb augusztus 28-án érkezett hír ember elleni medvetámadásról, akkor is egy erdőjáró férfit sebesült meg, szilánkosra tört karját műteni kellett.

Egy közösségi portálon közzétett videofelvételen maga az áldozat mesélte, hogy rendszeresen jár gombát és mogyorót szedni az erdőbe. Aznap egy fiatal, ültetett erdőrészen haladt át, és a medvéktől tartva nagyokat füttyentett, hogy elijessze az esetlegesen ott tartózkodó állatokat, amikor a fák közül teljesen váratlanul rátámadt egy közepes méretű medve.

Ugyan gázspray is volt nála, annyira hirtelen történt a támadás, hogy nem volt ideje ezt megelőzni. A medve a jobb vállát és a jobb alkarját sebesítette meg. A férfi végül az időközben előkotort gázspray segítségével szabadult az állat karmai közül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×