Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Putyin: nem csökkennek a válsággócok

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világban nem csökkentek a válsággócok, az elhúzódó konfliktusok pedig nem oldódnak meg a kívánt mértékben - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (OKDB) tanácsának ülését megnyitva.

Az Oroszországot, Örményországot, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tadzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő szervezet tanácsának szentpétervári ülésén az orosz államfő az elhúzódó konfliktusok között egyebek mellett az afganisztáni helyzetet, a Közel-Kelet problémáit és Szíriát említette.

Az orosz elnök tájékoztatta kollégáit a szíriai helyzet rendezése érdekében tett lépésekről, Irán és Törökország együttműködéséről a kérdésben - tájékoztatta az újságírókat Nyikolaj Bordzsjuda, az OKBD főtitkára.

A tagállamok vezetői megvitatták az afganisztáni helyzet romlását és a Tádzsikisztánnak nyújtandó támogatást afganisztáni határának stabilizálása céljából.

Szó volt a terrorizmus kérdéseiről és a terrorista sejteknek az OKBD-tagállamokban az utóbbi időben történt aktivizálódásáról. "Az elmúlt években több terrorcsoportot számoltunk fel Oroszországban és a többi tagállamban" - mondta a főtitkár.

Közölte, az elnökök "a felmerült fenyegetések értékelése és a felszámolásuk érdekében hozandó intézkedések kidolgozása után több utasítást adtak ki".

A tagállamok elnökei a jövő áprilisi, soron következő tanácsülésen vitatják meg a szervezet új főtitkárának jelölését, mivel a mostani fórumon nem volt meg a határozatképességhez szükséges létszám, Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök ugyanis nem vett részt a tanácskozáson.