eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Késlekedik Aleppo kiürítése és újra lőnek is

A szíriai Aleppó keleti részén késlekedik a felkelők uralta városrész kiürítése - az evakuálásra küldött buszoknak már hajnalban el kellett volna indulniuk, azonban egyelőre senki sem hagyhatta el a területet. A jelentések szerint ettől függetlenül a szemben álló felek betartják a tűzszüneti megállapodást.

Megérkeztek a buszok a szinte rommá lőtt Kelet-Aleppó 2012 óta felkelők által ellenőrzött részeihez. Az evakuálásról kötött megállapodást kedd este jelentették be a kormányerők és a lázadó csoportok – ennek értelmében a lakosság és a fegyveresek is biztonságban elvonulhatnak a felkelők ellenőrzése alatt álló Idlíb tartományba.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet helyi aktivistái szerint a fegyveresek és a civilek evakuálásának reggel 5 órakor kellett volna megkezdődnie. A beszámolók szerint hajnalban civilek tömegei özönlöttek az utcára, a buszokra várva. Egy ellenzéki tisztségviselő szerint azért késlekedik az evakuálás, mert vita alakult ki arról, hogy a felkelők magukkal vihetik-e fegyvereiket.

A tűzszünetről és a korábban orosz és amerikai tárgyalások témájaként szereplő buszos kiürítésről kedden született megállapodás, miután az ENSZ jelentése szerint a kormánypárti erők 82 civilt öltek meg Aleppóban.

A felkelők uralta, a kormányerők által körbezárt és folyamatosan lőtt területen ragadt civilek az elmúlt napokban kétségbeesett videóüzeneteket osztottak meg az interneten. „Mindenkinek, aki hall engem üzenem, mi itt Aleppo ostromlott részén egy vérengzés áldozatai vagyunk. Lehet, hogy nekem is ez lesz az utolsó felvételem” - mondta egy fiatal nő.

Ibrahim Abu-Laith, a Fehér Sisakoson nevű önkéntes szíriai mentőcsoport szóvivője videóüzenetében arról beszél, a kormányerők alig két háztömbre vannak tőlük, attól tartanak, hogy sokukat megölik. „Csapdába estünk. Asszad erői 300 méterre vannak tőlünk, éjszakánként próbálnak betörni erre a területere, ha sikerül nekik, hatalmas vérengzést fognak rendezni. Ettől félnek a kollégáim és a civilek is. Soha nem látott méretű vérengzés lesz ebből, mindenkit megölnek” - mondta az önkéntes mentő aktivista a BBC-nek nyilatkozva még a kiürítési és tűzszüneti megállapodás előtt, a körbezárt kelet-aleppói negyedből nyilatkozva.

Úgy tűnik, a tűzszüneti megállapodás nem tartott sokáig, szerda délelőtt ismét heves tűzpárbaj, robbanások zaja hallatszott a város ezen részén. A beszámolók szerint legkevesebb 40 ember sérült meg

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×