Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Brexit gazdasági és pénzügyi következményei

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Röviddel azután, hogy már biztos a britek távozása az EU-ból, a világ egyik vezető hitelminősítője, a Standard & Poor's jelezte: nem tartható Nagy-Britannia jelenlegi adósi besorolása.

Moritz Kraemer, az S&P vezető elemzője a Financial Times című lapnak azt mondta, hogy a szavazás eredményének ismeretében "tarthatatlan" Nagy-Britannia jelenlegi, legmagasabb szintű "AAA" hitelminősítése.

A rivális Fitch és Moody's hitelminősítők még a népszavazási kampány kezdete előtt megvonták a maguk "AAA" besorolását Nagy-Britanniától.

Az S&P pénteki bejelentése nem meglepő, már korábban jelezte, csak akkor tartja fenn az "AAA" minősítést, ha Nagy-Britannia az EU-ban marad. Moritz Kraemer csütörtökön egy német napnak azt nyilatkozta, hogy "nem" szavazat esetében Nagy-Britanniában a belpolitikai helyzet kevésbé lesz stabil és kiszámítható.

A brit jegybank felügyeleti hatósága péntek reggel azt közölte, hogy "szoros kapcsolatban áll valamennyi pénzintézettel tőzsdenyitás előtt". Annak a hatására, hogy a britek a csütörtöki népszavazáson a kilépés mellett döntöttek, a font árfolyama 1985 óta legalacsonyabb szintre esett a dollárral szemben. A londoni értéktőzsde várhatóan komoly gyengüléssel indítja a kereskedést 9 órakor.

A Bank of England (BoE) rövid közleményt adott ki, amelyben jelezte, hogy más országok központi bankjaival együttműködve "minden szükséges lépést megtesz" a gazdasági és a pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.

A svájci központi bank péntek reggel még nem kommentálta a brit népszavazás eredményét. A frank jelentősen erősödött a világ szinte valamennyi devizájához képest.

Piaci értesülések szerint a kínai központi bank "nem túl jelentős" intervenciót hajtott végre a jüan védelmében, miután a kínai deviza árfolyama 5,5 éves mélypontra esett a dollárral szemben.

Elemzők a brit népszavazás eredményének az ismeretében azzal számolnak, hogy a vezető európai tőzsdemutatók 6-7,5 százalékos mínuszban indíthatnak. Az Exane BNP Paribas francia befektetési bank előrejelzése szerint a térségbeli börzék 10-15 százalékkal gyengülhetnek a következő napokban.

Péntek reggel jelentős, 5 százalék körüli mínuszt jeleztek a New York-i értéktőzsdék határidős indexe.