Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Terrortámadások fokozott kockázatára figyelmeztet az ENSZ

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet által elkövetett merényletek megnövekedett veszélyére hívta fel a figyelmet csütörtökön az ENSZ.

Jeffrey Feltman, a világszervezet politikai ügyekben illetékes főtitkárhelyettese az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) az Iszlám Államnak a nemzetközi békére és biztonságra gyakorolt kockázatáról szóló jelentését ismertetve azt mondta, hogy a terrorcsoport és szövetségesei jelentette fenyegetés "továbbra is magas szintű és egyre sokrétűbb".

A főtitkárhelyettes kifejtette, hogy miközben a szélsőségesek folyamatosan katonai vereségeket szenvednek el Irakban és Szíriában, egyre több, hozzájuk más országokból csatlakozott harcos tér vissza hazájába, s ez megnövekedett kockázatot hordoz.

"Elképzelhető, hogy - tekintettel a nemrég elszenvedett katonai vereségeire - az Iszlám Állam működésének új szakaszába lép, növeli szövetségeseinek szerepét, és megpróbálja kimenekíteni pénzügyi forrásait a jelenlegi konfliktuszónákból. Így fokozódik az összetett, több hullámban lezajló, több országot érintő támadások kockázata" - mondta.

Feltman hozzátette, hogy az Iszlám Államot egyelőre nem sikerült "stratégiailag vagy visszafordíthatatlanul" meggyengíteni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy közvetlenül vagy közvetett módon továbbra is áramlanak a fegyverek a dzsihadisták kezén lévő területekre.

Irakban a kormányerők és szövetségeseik nemrég ostromot indítottak a terrorszervezet második számú fellegvárának számító Fallúdzsa ellen. Líbiában előző nap kormánycsapatok mélyen behatoltak az Iszlám Állam kezén lévő Szirt városába. Szíriában néhány napja az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők nevű kurd-arab fegyveres gyűjtőszervezet három oldalról körbevette a török határhoz közeli, a szélsőségesek által uralt Manbídzs városát.