Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lavrov és Kerry üdvözölte a szíriai fegyverszünetet

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szergej Lavrov orosz és John Kerry amerikai külügyminiszter szombati telefonbeszélgetésükben üdvözölték a szíriai fegyverszünet életbelépését, megvitatták a szemben álló felek közötti tárgyalások újrafelvételének lehetőségét és az észak-koreai nukleáris aktivitással kapcsolatban készülő új ENSZ BT-határozatot.

A telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte - közölte az orosz külügyminisztérium.

A felek egyetértettek abban, hogy a szíriai fegyvernyugvás teljes körű megvalósítása érdekében el kell mélyíteni az orosz-amerikai katonai együttműködést Szíriában. Megvitatták a Szíria-közi tárgyalási folyamat újraindításának lehetőségét a konfliktus politikai rendezésének céljából, a Szíria Barátai Nemzetközi Csoportjának közreműködésével, amelynek Oroszország és az Egyesült Államok társelnökei.

Lavrov és Kerry részletesen áttekintette az ENSZ Biztonsági Tanácsának készülő, Észak-Koreával foglalkozó új határozatával kapcsolatos helyzetet. Ebben a testület Phenjan atomrakéta-tevékenységére reagál, amely sérti az ENSZ BT eddigi határozatait. Lavrov szerint a határozatnak kemény hangvételűnek kell lennie, és el kell zárnia az észak-koreai atomprogramot segítő csatornákat, de egyúttal figyelembe kell vennie az ország nehéz humanitárius helyzetét, és nem szabad kárt okoznia Észak-Korea gazdasági téren fenntartott külföldi kapcsolatainak.