eur:
392.13
usd:
366.54
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Zika-járvány: igazán csak a várandós nőkre veszélyes

Egyre több zika-vírusos megbetegedést regisztrálnak Közép- és Dél-Amerikában. A járványt a szúnyogok terjesztik, emberről-emberre nem terjed. Az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, Dánielisz Ágnes azt mondta: a betegség a felnőttekre nem különösebben veszélyes, de a magzatoknál komoly károsodást okozhat.

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett ki Margaret Chan, a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója. A WHO becslése szerint idén négymillióra emelkedhet a zika-vírusos megbetegedések száma.

Kolumbiában eddig több mint 20 ezer fertőzöttet regisztráltak, köztük több mint kétezer várandós nő. De sok a fertőzött Venezuelában és Guatemalában is.

A brazil egészségügyi miniszter szerint sokkal több lehet a fertőzött, mint amennyit számon tartanak, a többségnél ugyanis a betegség nem okoz tüneteket. A brazil kormány ugyanakkor próbálja nyugtatni a kedélyeket: a fertőzés nem lesz hatással az augusztusi riói olimpiai játékokra, az ugyanis csak a terhes nők magzataira veszélyes.

A perui hatóságok Limában több mint 1800 lakást fertőtlenítettek.

Hondurasban Juan Orlando Hernandez elnök szükségállapotot rendelt el a zika-vírus terjedése miatt. A közép-amerikai országban december óta több mint 3600 megbetegedést regisztráltak.

A zika-járvány által érintett országok közé hétfőn felvették Costa Ricát, Nicaraguát, Curacaót és Amerikai Szamoát is. Az utazások szempontjából veszélyesnek nyilvánított országok száma így már megközelíti a harmincat.

A betegség a felnőttekre nem különösebben veszélyes, de a magzatoknál komoly károsodást okozhat - mondta az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője, Dánielisz Ágnes.

"A fertőzöttek egy részénél tünetmentesen zajlik a megbetegedés, de elég sok embernél általános vírusbetegségre jellemző tünetek jelentkeznek, mint például láz, kiütés, izom -és ízületi fájdalom. Igazán veszélyes a vírus a várandós nőkre, mivel ott magzati fejlődési rendellenességet, úgynevezett microcephaliát, azaz kisfejűséget okozhat" - hívta fel a figyelmet a szakember.

A betegséget a szúnyogok terjesztik, így a WHO főigazgatója, Margaret Chan a szúnyogpopuláció kontrollálását tartja a megelőzés egyik legfontosabb lépésének.

Az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője szerint Magyarországon a betegség csak akkor lesz diagnosztizálható, ha azt a fertőzött területekről valaki behozza.

Dánielisz Ágnes hangsúlyozta: a zika-vírus emberről emberre a hagyományos úton nem terjed tovább. 

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×