eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Drasztikusan csökkentenék a menekülteknek járó ellátásokat az osztrákok

A menekülteknek folyósított szociális juttatások drasztikus csökkentését javasolja Felső-Ausztria tartomány vezetése, ugyanezt fontolgatja Burgenland tartomány, valamint ezt szorgalmazza a kisebbik kormánykoalíciós párt, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) is.

A tervezett intézkedéssel azt szeretnék elérni, hogy tovább csökkenjen az érkező menekültek száma. Az egész szociális rendszer megbillenhet, amennyiben egyre több ember csak a segélyekből él - hangzott el az osztrák közszolgálati televízió (ORF) műsorában.

A felső-ausztriai javaslat szerint a jelenleg folyósított 914 euró helyett 320 euróra csökkentenék a juttatást. Ausztriában jelenleg a menekültkérelmet benyújtók szállást és havonta 40 euró költőpénzt kapnak. A szociális segélyre akkor lesznek jogosultak, amennyiben megkapják a menekültstátuszt.

A javaslat alapján amennyiben a menekült nem mutatna hajlandóságot az elhelyezkedésre illetve megtagadná a német nyelvi kurzusok és az értékrendszerről szóló tanfolyamok látogatását, úgy további 25 százalékkal csökkenne a juttatás összege.

A néppárti-szabadságpárti tartományi vezetés terve szerint a többgyermekes családok legfeljebb 1500 eurót kaphatnának havonta. Az intézkedés a segélyeket igénybe vevő osztrák családokra is vonatkozna.

A javaslatot "fontolóra veszi" Burgenland tartomány szociáldemokrata-néppárti vezetése is.

Az ország vezetése egyenlőre megosztott a kérdésben.

Reinhold Lopatka, az ÖVP frakcióvezetője az ORF-nek adott interjújában kifejtette: elsősorban az integrációt megtagadó menekültektől vonná meg a szociális juttatást. Amennyiben valaki nem akarja megtanulni a német nyelvet, úgy miért kellene támogatást kapnia az osztrák szociális ellátórendszertől? - tette fel a kérdést a néppárti politikus.

Alois Stöger szociális miniszter kételyeit fogalmazta meg a javaslattal kapcsolatban. A szociáldemokrata politikus szerint a juttatások csökkentése még nehezebbé tenné az integrációt.

A Caritas és az SOS Mitmensch segélyszervezetek illetékesei tiltakoznak a javaslat ellen, amely szerintük szegénységbe taszítaná az embereket. A Caritas felső-ausztriai szervezetének vezetője szerint a szociális kiadás csökkentéséről szóló érvelés azért nem helyes, mert a szociális segély Ausztria szociális kiadásainak csupán egy százalékát teszi ki.

Januárban Tirolban, február elején Vorarlberg tartományban és Burgenlandban is megkezdik azokat a demokráciaértékekről szóló tanfolyamokat, amelyen a menekültekstátusszal rendelkezőknek kötelező, a kérelmük elbírálására váróknak ajánlott részt venni. Burgenlandban tizenkét kurzus indul majd, a "tananyag" pedig a hétköznapi szituációkról, a viselkedésről és a szokásokról szól, összesen nyolc órában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×