eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ma utoljára értékeli az évet Obama

Ma tartja utolsó évértékelőjét Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke.

Helyi idő szerint este kilenc órakor tartja utolsó évértékelő beszédét Barack Obama amerikai elnök az Egyesült Államok kongresszusa, tehát a szenátus és a képviselőház tagjai előtt. A kezdődő előválasztások miatt a szokásos időpontnál néhány héttel előbbre hozott eseményen kabinetfőnökének előzetes közlése szerint Barack Obama derűlátó beszédre készül.

Denis McDonough arról tájékoztatta a sajtót, hogy Barack Obama nem elsősorban a törvényhozásban tervezett további teendőkről beszél majd, hanem az Egyesült Államok jövőjéről. Az elnök ugyanis - a kabinetfőnök szavai szerint - szeretné elkerülni azt a látszatot, mintha hivatalban töltött utolsó hónapjaiban tehetetlen, úgynevezett "béna kacsa" lenne, aki nem képes megvalósítani legfontosabb elképzeléseit.

Frank Tibor, az ELTE Amerikanisztika Tanszékének oktatója azonban úgy látta, hogy sok érdemről nem számolhat be az utolsó ciklusát töltő demokrata elnök.

"A kongresszussal való áldatlan marakodás egyfajta fellegvárrá tette a Fehér Házat, amelyből kifelé lehet lődözni, de amelyet sokkal hatékonyabban lődöznek a republikánus oldalról, és elsősorban a kongresszus részéről" - fogalmazott a szakértő.

Frank Tibor úgy látta, az elnök várhatóan arról próbálja meggyőzni hallgatóit, hogy a demokrata párt folytatja küzdelmeit az Egyesült Államok lakossága érdekében, megvédi az amerikaiakat a támadásoktól és óvja az alapértékeket, mint a szólás- és véleményszabadság.

Az évértékelő egyébként alkotmányos kötelezettsége valamennyi amerikai elnöknek. Hagyománya az Egyesült Államok első elnöke, George Washington idejéig nyúlik vissza. Az amerikai alkotmány második bekezdésének harmadik cikkelye fogalmazza meg, hogy "az elnöknek időről-időre tájékoztatnia kell a Kongresszust az Unió állapotáról és figyelmébe kell ajánlania azokat az intézkedéseket, amelyeket szükségesnek ítél". Az első évértékelő beszédet George Washington tartotta 1790-ben.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×