Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Merkel és Putyin négyszemközt tárgyal a klímacsúcson Szíriáról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Párizsban hétfőn kezdődik a 21. nemzetközi klímakonferencia, amelyet megfigyelők történelmi jelentőségű döntéseket várnak, mert a közel 200 ország részvételével rendezett tanácskozásokon megszülethet egy olyan globális egyezmény, amelynek betartásával megállíthatóvá válhat földünk légterének fokozatos felmelegedése. A nemrég végrehajtott terrorcselekmények miatt az eredetinél több állam- és kormányfő utazik Párizsba, köztük a német kancellár és az orosz elnök is. Õk ma délelőtt négyszemközti eszmecserét folytatnak politikai kérdésekről.

Ebben a hónapban nem először találkozik a német kancellár az orosz államfővel. Mint Vlagyimír Putyin külpolitikai tanácsadója elmondta, főleg az ukrajnai helyzetről és a szíriai válság megoldásáról tárgyalnak.

A klímakonferencia peremén rendezett kétoldalú megbeszélést Moszkva kezdeményezte, mert - diplomáciai források szerint - Putyin elnök szeretné elejét venni annak a német kezdeményezésnek, hogy az Oroszországgal szemben életbe léptetett nyugati szankciókat mindaddig ne oldják fel, ameddig a moszkvai kormány nem tesz teljes mértékben eleget a minszki megállapodásban vállalt kötelezettségének.

Alighanem jó alkudozási alapként szolgálhat a szíriai polgárháború befejezésére kezdett nyugati elképzelés, amelyről már szó esett a francia államfő, Francois Holland és Vlagyimir Putyin között a múlt héten tartott eszmecserén.

Ezt követően a francia külügyminiszter már hajlandónak mutatkozott Basar-al-Asszád szír elnök csapatainak támogatására az Iszlám Állam nevű dzsihád szervezet elleni küzdelemben. Nem titok, hogy a moszkvai kormány kezdettől fogva Basar-al-Asszád mellett tette le a garast és ennek értelmében folytat légitámadásokat az orosz haderő.

Angela Merkel és Vlagyimir Putyin hétfői párizsi megbeszélésén a szíriai helyzet rendezésének kérdése kulcsszerepet játszhat, mert a kancellár többször is hangsúlyozta, hogy csakis a válság okának megoldásától várható a menekültkérdés tartós rendezése.