eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Az EU evakuálja dolgozói családtagjait Burundiból

Az Európai Unió az afrikai országot sújtó politikai erőszakhullám miatt evakuálja összes dolgozója családtagjait, továbbá a nem létfontosságú munkatársait Burundiból - közölték pénteken uniós tisztségviselők.

Az AFP francia hírügynökségnek név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint a Burundiban lévő uniós képviselet továbbra is folytatja működését, de csak a legalapvetőbb funkcióit fogja ellátni, és "ideiglenesen" evakuálják az országból a családtagokat és a dolgozók egy részét. A döntést a források szerint a Burundiban uralkodó helyzetről szóló legfrissebb kockázatelemzések fényében hozták meg.

Burundiban azután tört ki erőszakhullám, hogy Pierre Nkurunziza elnök az alkotmány és az ország békéjét tíz éve szavatoló arushai megállapodásban foglaltak ellenére - amely két ciklus kitöltését teszi lehetővé az államfőnek - harmadszor is elindult az elnökválasztáson, és azt meg is nyerte. Az április óta tartó erőszakban legalább 240-en meghaltak, és több mint 200 ezren elmenekültek az országból.

Az utóbbi hetekben ismét fellángolt erőszakcselekmények miatt korábban több nyugati ország aggodalmának adott hangot, Belgium pedig pénteken arra szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Burundit, hacsak nincs rendkívül fontos okuk a maradásra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×