eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Megkezdődött a kerítésépítés a szlovén határon

Több helyen egyszerre megkezdődött a kerítésépítés a horvát-szlovén határ szlovén oldalán - jelentették hírügynökségek, illetve szlovén és horvát televíziók.

A HRT horvát közszolgálati tévé híradása szerint katonák földbe szúrt betonvasakhoz erősített, 180 centiméter magas drótkerítést húznak fel a határnál, és pengedrót-akadályokat fektetnek le az épülő drótkerítés mentén. A szlovén média szerint egyszerre több helyen kezdődtek meg a munkálatok a 670 kilométere közös határszakaszon.

A szlovén média szerint két szakaszon kezdődtek meg a munkálatok a 670 kilométeres közös határon, Murafürednél (Gibina) és a Brezice melletti Rigonce településnél, amely az elmúlt hetekben a gyalogosan érkező menekültek fő átkelőhelye volt. Egyes jelentések szerint a Mura menti Ráckanizsa (Razkrizje) mellett is megkezdődtek a munkálatok, de tervbe vették a kerítésépítést Zavrc és Haloze mellett is.

Az STA szlovén hírügynökség jelentése szerint Rigonce közelében a rendőrség lezárta a környéket, de a határ horvát oldaláról látni lehet, hogy katonák pakolják le a teherautókról a drótkerítés- és pengedrótkötegeket, és építik a kerítést a határvonal mentén kanyargó kis Sotla folyó partján.

Stanko Ivanuvic ráckanizsai polgármester azt mondta, hogy a helybéliek megértéssel fogadják a kerítésépítés megkezdését, és abban bíznak, hogy ezáltal könnyebb lesz ellenőrizni a migránsáradatot.

Egyelőre nem világos, hogy a szlovén-horvát határ csaknem 700 kilométeres szakaszának mekkora részén húzódik majd kerítés. A sajtó az elmúlt napokban nem hivatalos értesüléseket idézve azt írta, hogy az ország mintegy 125 kilométerre elegendő kerítésanyaggal rendelkezik.

A szlovén rendőrség szerint a munkálatok megkezdésével nyitva maradt minden legális határátkelő.

A kormány a délutáni órákban tart sajtótájékoztatót, amelyen tájékoztat a kerítésépítési munkálatokról.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök keddi rendkívüli sajtóértekezletén azt közölte, hogy Szlovénia "műszaki akadályokat, szükség esetén akár kerítést is" fog létesíteni horvátországi határán. Ezek célja a schengeni határ védelme és egy esetleges, szlovén területen bekövetkező humanitárius katasztrófa megelőzése.

Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter üdvözölte a szlovén döntést, amelyet "abszolút helytállónak" nevezett.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×