Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Koszovó nem kérheti felvételét nemzetközi szervezetbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az UNESCO-ban történt szavazás megerősítette: túl korai, hogy Pristina önálló tagja legyen a szervezetnek - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

"Az UNESCO-nak a napokban Párizsban zajló 38. közgyűlése megvizsgálta az Albánia által kezdeményezett és számos ország által támogatott határozati javaslatot Koszovó tagfelvételéről" - emlékeztetett az orosz külügyminisztérium. "Hosszú vita után, amely kimutatta a tagállamoknak a kérdéssel kapcsolatos nézetkülönbségét, megtörtént a szavazás, amely megerősítette, hogy túl korai Pristina csatlakozási szándéka az UNESCO-hoz".

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO nem fogadta teljes jogú tagjai közé Koszovót. A 195 tagállam legalább kétharmadának támogatására lett volt szükség az Albánia által beterjesztett kérelem elfogadásához. A jelenlévő országok képviselői közül 92-en szavaztak igennel, 50-en nemmel, 29-en pedig tartózkodtak.

"Az ENSZ-fennhatóság alatt álló Koszovó nem tekinthető jogalanyisággal rendelkező államnak, következésképpen nem tarthat igényt nemzetközi szervezetben való tagságra" - áll az orosz külügyminisztérium közleményében.

Koszovót, amely 2008-ban kiáltotta ki Szerbiától való függetlenségét, az ENSZ 111 tagállama ismerte el, teljes jogú ENSZ-tagságát Oroszország azonban blokkolta.