Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ponta ismét bírálta Magyarország magatartását

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Victor Ponta román miniszterelnök szerdán kijelentette: "az európai politikusokhoz csatlakozva elítéli Magyarország szégyenletes magatartását migránsügyben" ahányszor az indokolt lesz, függetlenül attól, hogy Budapest ezen megsértődik vagy sem.

A kormányfő a bukaresti parlament folyosóján nyilatkozott újságíróknak. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a Magyarország által épített kerítéssel kapcsolatban ő nem tett egyebet, mint a többi európai politikussal összhangban, elítélte Budapest "Európára nézve szégyenletes magatartását".

Egy másik kérdésre válaszolva hozzátette: Budapest nem Bukaresttel, hanem valamennyi európai politikussal vitatkozik. Azt hangoztatta, hogy a kerítésépítés, valamint a kutyák és fegyverek használata nem oldja meg a menekültkérdést.

Ponta szerint Magyarországgal ellentétben a Románia által elemzett megoldási lehetőségek illeszkednek az Európai Unió által elfogadott keretbe.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva újfent kijelentette, hogy Magyarország mesterséges vitába akarja bevonni Romániát azért, hogy mérsékelje azt a közmegítélést, amely egyre jobban kezd kialakulni elszigetelődéséről, amelyet Budapest lépései idéztek elő. A magyar-román határon tervezett kerítés megépítéséről Románia tájékoztatta az Európai Bizottságot - tette hozzá. Aurescu úgy vélte, hogy a kerítésre nincs szükség, mert nem léteznek valós információk arról, hogy a migránsok száma nőne a szerb-román határon. A román diplomácia vezetője szerint semmi nem indokolja a probléma ily módon való kezelését.

"Nem akarunk belépni a nyilatkozatok eszkalációjának játékába, mert az vitát gerjeszt Románia és Magyarország között, ami arra hivatott, hogy megpróbálja elfedni Magyarország bonyolult helyzetét az Európai Unióban" - mondta a román külügyminiszter.

Kedden Szijártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter élesen bírálta Victor Pontát egy hétfői nyilatkozata miatt, amely szerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket". A magyar külügyminisztérium bejelentette, hogy Magyarország előkészületeket tesz kerítés építésére a magyar-román határ egy szakaszán.

A magyar külügyminisztérium bekérette a román nagykövetség ügyvivőjét, amiről a román fél azt állítja, hogy a megbeszélés az ő kezdeményezésére jött létre, és Budapest félretájékoztat.

Kedden este Ponta újabb bíráló kijelentéseket tett, úgy vélte, hogy a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók, és a magyar intézkedéseket azokhoz hasonlította, amelyeket "Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott". Szijjártó Péter szerdán úgy fogalmazott: "Victor Ponta tegnap estére elveszítette önkontrollját, esztelen megnyilatkozásaival megsértette egész Magyarországot. Ilyen vad rágalmakat kulturált európai politikusok nem fogalmaznak meg" - mondta a magyar külügyminiszter.