eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ponta ismét bírálta Magyarország magatartását

Victor Ponta román miniszterelnök szerdán kijelentette: "az európai politikusokhoz csatlakozva elítéli Magyarország szégyenletes magatartását migránsügyben" ahányszor az indokolt lesz, függetlenül attól, hogy Budapest ezen megsértődik vagy sem.

A kormányfő a bukaresti parlament folyosóján nyilatkozott újságíróknak. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a Magyarország által épített kerítéssel kapcsolatban ő nem tett egyebet, mint a többi európai politikussal összhangban, elítélte Budapest "Európára nézve szégyenletes magatartását".

Egy másik kérdésre válaszolva hozzátette: Budapest nem Bukaresttel, hanem valamennyi európai politikussal vitatkozik. Azt hangoztatta, hogy a kerítésépítés, valamint a kutyák és fegyverek használata nem oldja meg a menekültkérdést.

Ponta szerint Magyarországgal ellentétben a Románia által elemzett megoldási lehetőségek illeszkednek az Európai Unió által elfogadott keretbe.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva újfent kijelentette, hogy Magyarország mesterséges vitába akarja bevonni Romániát azért, hogy mérsékelje azt a közmegítélést, amely egyre jobban kezd kialakulni elszigetelődéséről, amelyet Budapest lépései idéztek elő. A magyar-román határon tervezett kerítés megépítéséről Románia tájékoztatta az Európai Bizottságot - tette hozzá. Aurescu úgy vélte, hogy a kerítésre nincs szükség, mert nem léteznek valós információk arról, hogy a migránsok száma nőne a szerb-román határon. A román diplomácia vezetője szerint semmi nem indokolja a probléma ily módon való kezelését.

"Nem akarunk belépni a nyilatkozatok eszkalációjának játékába, mert az vitát gerjeszt Románia és Magyarország között, ami arra hivatott, hogy megpróbálja elfedni Magyarország bonyolult helyzetét az Európai Unióban" - mondta a román külügyminiszter.

Kedden Szijártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter élesen bírálta Victor Pontát egy hétfői nyilatkozata miatt, amely szerint "Románia emberként fog bánni a migránsokkal, nem pedig úgy, mint magyar szomszédaink, akik botokkal terelik és sorszámmal látják el őket". A magyar külügyminisztérium bejelentette, hogy Magyarország előkészületeket tesz kerítés építésére a magyar-román határ egy szakaszán.

A magyar külügyminisztérium bekérette a román nagykövetség ügyvivőjét, amiről a román fél azt állítja, hogy a megbeszélés az ő kezdeményezésére jött létre, és Budapest félretájékoztat.

Kedden este Ponta újabb bíráló kijelentéseket tett, úgy vélte, hogy a magyarországi döntéshozók semmivel nem jobbak, mint a szíriaiak vagy a líbiaiak, akiknek országaiból menekülnek a bevándorlók, és a magyar intézkedéseket azokhoz hasonlította, amelyeket "Európa eddig csak az 1930-as, 1940-es években látott". Szijjártó Péter szerdán úgy fogalmazott: "Victor Ponta tegnap estére elveszítette önkontrollját, esztelen megnyilatkozásaival megsértette egész Magyarországot. Ilyen vad rágalmakat kulturált európai politikusok nem fogalmaznak meg" - mondta a magyar külügyminiszter.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×