eur:
392.67
usd:
367.17
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Szemerkényi Réka: korábban nem látott súlyú fenyegetést jelent az ISIS

A NATO országok állam- és kormányfőinek szeptember eleji walesi tanácskozásán az Al-Kaidából kinőtt ISIS terrorszervezet fenyegetése is napirenden szerepelt. Szemerkényi Réka, a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója az InfoRádió Aréna című műsorában arról beszélt, hogy a korábban nem látott mértékben erőszakos szervezet meg sem próbál diplomáciai eszközökkel tárgyalni, tehát az ellene való fellépésnek is hasonlónak kell lennie.

A NATO országok állam-és kormányfőinek szeptember eleji walesi tanácskozásán is napirenden szerepelt az ISIS fenyegető színre lépése - mondta el Szemerkényi Réka az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Londontól Párizson át Washingtonig a közép-európai országokig minden szövetséges egyetértett abban, hogy ez a fenyegetés olyan súlyú és olyan következményekkel jár, hogy együtt célszerű fellépnünk a helyzet normalizálására" - hangsúlyozta a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója.

Hozzátette: a fellépés jelenleg a katonai együttműködés keretében bombázásokat jelent.

Mint fogalmazott: nyilvánvalóan a helyzettől függően kell majd reagálni az ISIS kezelésére. "Márpedig egy félkatonai terrorista szervezet ellen - amely korábban nem látott mértékben Nyugat-ellenes és erőszakos, és amely meg sem próbál a tárgyalás eszközével élni - hasonló eszközökkel kell küzdeni" - jelentette ki a miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója.

"Sok mindent lehet kezdeni, de nem létezőnek tekinteni nem lenne célszerű" -jelezte Szemerkényi Réka.

A kül- és biztonságpolitikai főtanácsadó rámutatott, hogy egy korábban nem látott súlyú fenyegetésről van szó, hiszen most igen erős mértékben mutatkozik meg egy általános nyugat-ellenesség egy olyan politikai szervezet részéről, amely meg sem próbál tárgyalással vagy együttműködéssel előmozdítani célokat. Tehát részükről csak az erőszak különböző eszközeinek a használata merült eddig fel.

"Ezért nagyon fontos, és sajnos kihagyhatatlan, hogy a megfelelő válaszlépések is célzottak és világosak legyenek" - mutatott rá Szemerkényi Réka.

A miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója arról is szót ejtett, hogy a NATO az ukrajnai válság kirobbanása óta megváltozott viszonyrendszerben sem szeretne visszatérni a bipolaritás világába, Ukrajna semlegességéről nem érdemes beszélni, az együttműködés pedig továbbra sem szorulhat háttérbe.

"A walesi NATO-csúcsra egyértelművé vált, hogy lezárult egy korszak az Oroszországgal való viszonyban" - hangsúlyozta Szemerkényi Réka.

"Annak a fajta együttműködésnek, amelyben hittünk, nincs esélye. Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy csak együttműködésben lehet gondolkodni a jövőben is" - mutatott rá.

A kormányfő kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója szerint az ukrajnai válság miatt valóban megmutatkoznak a bipolaritás jelei, de egyelőre fontos tényezői nem látszanak.

"Van egy olyan értelmezése az eseményeknek, hogy megjelent a bipolaritás, de ilyen messzire nem lenne értelmes előrefutni, hiszen annak sok más eleme is van, amelyek szerencsére nem jelentek meg. Itt most arról van szó, hogy van egy olyan feszültség a velünk szomszédos régióban, amelyet belső politika erők, szakadárok akár külső támogatással is, de a belső feszültség növelésére, saját politikai céljaik elérésére próbálnak felhasználni, ez pedig valóban destabilizálja az egész régiót" - mutatott rá.

"De ahhoz, hogy a semlegesség megoldást jelenthessen, az kellene, hogy egy sokkal komolyabb, valódi feszültség alakuljon ki a NATO és egy NATO-t fenyegető másik erő között. Most szerencsére ilyen nincsen, és ez nagyon fontos különbségtétel - hangsúlyozta Szemerkényi Réka.

A főtanácsadó - mint lehetséges washingtoni nagykövet - arra is kitért, hogy nem szabad leértékelni az Egyesült Államok és Magyarország közös értékeit.

"Ez egy olyan kapcsolatrendszer, amely az egyik legmeghatározóbb a NATO-n belül is és a globális átrendeződésen belül is. Teljesen természetes minden kapcsolaton belül, hogy vannak mélypontok és olyan témák, amelyekben nem értünk egyet- ezeket célszerű megbeszélni. De a viták mellett van egy sor közös érdekünk és közös értékünk, ezeket nem szabad lekicsinyelni, sőt, ápolni, erősíteni, fejleszteni, bővíteni kell" - hangsúlyozta.

"Azt gondolom, hogy egy ilyen kiegyensúlyozott kapcsolatrendszerben teljesen helyénvalóak a viták és az együttműködés is. A szemünk előtt zajló nagy globális átrendeződésben, amelynek mi is részesei vagyunk, az a katonai szövetség, amelyben valóban van katonai erő, az a NATO, s a tagoknak ebben a szervezetben van együttműködési gyakorlatuk. Ezért ezt a koncepciót, amelyen alapszik az általunk elképzelt világmodell - az együttműködésen alapuló világrend, amelyet lehet, hogy kihívások fognak érni a közeljövőben - ezt együtt tudjuk legjobban védeni és erősíteni" - húzta alá Szemerkényi Réka.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×